14 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapA NER sötét ügyeiA NER sötét pécsi ügyei: az eltűnt winchesterek nyomában

A NER sötét pécsi ügyei: az eltűnt winchesterek nyomában

Új rovatot indítottunk nemrég „A NER sötét ügyei” címmel. Ebben a Péterffy Attila vezette önkormányzat által megrendelt átvilágítás eredményeit, következtetéseit, és következményeit mutatjuk be egyenként. Ezúttal a Vári Attila által korábban vezetett Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-től (PSN Zrt.), a 2019-es választások után eltűnt winchesterek történetét elevenítjük fel.

Az átvilágítás során hamar fény derült egy adatlopási ügyre. Az előző önkormányzati választások után, a pécsiek által megválasztott városvezető, Péterffy Attila valamennyi önkormányzati cég vezetőjét utasította, hogy adatokat, iratokat tilos megsemmisíteni. A PSN Zrt. újonnan kinevezett vezérigazgatója, Máté János az átadás-átvételt rendben levezényelte elődjével, Vári Attilával, azonban hamar kiderült, hogy a PSN irodájából több merevlemez is hiányzik. Máté János feljelentést tett adatlopás miatt.

Nem sokkal később Vári maga vitte be a rendőrségre a hiányzó winchestereket, azokon azonban adat már nem volt, letörölték tartalmukat. A rendőrség ezt követően, bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást, így az ügyészségi vádemelésig el sem juthatott az ügy, a PSN-nek így egyetlen lehetősége maradt, pótmagánvád indítása. 

Itt azonban csupán a vagyoni kár kapcsán, tehát a merevlemezek értékében lehetett az eljárást elindítani.

A Szigetvári Járásbíróság végül első fokon felmentette Vári Attilát, az ítélet ellen azonban a pótmagánvádló fellebbezett, így másodfokon születhet majd jogerős ítélet az ügyben. Az elsőfokú ítélet indoklása mindenesetre nagyon szövevényes.

– Az első fokon eljáró bíró felmentő indoklásában az állt, hogy nem volt igazolható az eltulajdonítási szándék, és ha még igazolható is lett volna, elévült a szabálysértés – mondta el lapunknak a városházi átvilágításokat felügyelő ügyvéd, Bodnár Imre. – Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy az indoklásban azt is leírta a bíróság, a winchesterek elvitelének célja az volt, hogy a merevlemezek tartalmához ne férjen hozzá a PSN, márpedig ez nem minősül vagyoni hátránynak, amit a pótmagánvádas eljárás során vizsgáltak. Ez azért érdekes, mert a feljelentést a PSN anno épp az adatok eltulajdonítása kapcsán tette, amit a rendőrség bizonyíték hiányában nem vizsgált alaposabban, most a bírósági ítéletben mégiscsak az szerepel, hogy adateltüntetés történt. Ez a két dolog ellentmond egymásnak.

A másodfokú ítélet előtt Bodnár Imre arról beszélt, szeretné, ha az elkövetési érték miatt a bíróság átminősítené a szabálysértést bűncselekménnyé. Ugyanakkor hozzátette, meglepő lenne, ha ez történne. Azt várja az új ítélettől, hogy a bíróság állapítsa meg, volt sikkasztási szándék az adatok tekintetében, ebben az esetben ugyanis újra feljelentést lehetne tenni.

A másodfokú ítélet november 23-án születhet meg, amiről be fogunk számolni a PécsMán.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő