8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálA parlamentben is téma a Zsolnay-balhé

A parlamentben is téma a Zsolnay-balhé

A Parlament hétfői ülésén Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő kérdést intézett a nemzetgazdasági miniszterhez a Zsolnay-gyár jövőjével kapcsolatban. Tállai András adóügyekért felelős államtitkár válaszában leszögezte, hogy biztosítják a Zsolnay-dolgozók megélhetését.

Mire számíthatnak a nemzeti kincsük miatt aggódó pécsiek? címmel fordult az illetékes tárcához Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, azt tudakolva, hogy miként áll a NAV által költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indított nyomozás.

A politikus bevezetőjében köszöntötte a karzaton megjelent Zsolnay-dolgozókat, hiszen – ahogy fogalmazott – ők azok, akik múlt héten kedden úgy döntöttek, hogy elhagyják korábbi munkahelyüket és a város által alapított Ledina Kerámia Kft. alkalmazottjai lesznek.

– Bátor tettük illeszkedik ahhoz, amit Pécs város polgármestere és a magyar kormány az elmúlt hetekben a Zsolnay érdekében tett. Hiszen Páva Zsolt polgármester a többségi tulajdonos által felhalmozott 100 milliós hitel, banki tartozás, közműtartozásból fakadó gazdasági bizonytalanság, a többségi tulajdonos órautánzási botránya és ingatlanapportját követően úgy döntött, hogy Magyarország kormányához fordul, és kérte a kabinettől, hogy nyilvánítsa stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté a Zsolnay-gyárat és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t. Míg a kormány, és ezáltal Pécs városa döntése jogi védelmet adott a Zsolnaynak, addig a dolgozóknak a lépése fizikai védelmet biztosított e nemzeti kincsünknek – hangsúlyozta.

Csizi Péter szerint a dolgozók azok, akik őrzik a Zsolnay-örökséget, az ő kezükben a tudás, s az ő szellemiségük az, ami a Zsolnay értékét adja a jövőben.

Csizi leszögezte: „Ők azok, akik aggódnak, mert napról napra azt látják, hogy valami nincs rendben a gyárban. Nemrég olyan hangfelvétel látott napvilágot, ami azt bizonyítja, hogy a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa áfaszállítói papír nélkül, a saját autójában vitte ki a munkatársak által megtermelt nemzeti javakat, nemzeti kincseket. Ezért kérdezem azt, hogy mire számíthatnak a nemzeti kincsük miatt aggódó pécsiek?”

Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár válaszában előbb kitért a Zsolnay-gyár sikerekben gazdag történetére, majd közölte, hogy a kormány eddig is kiemelt figyelmet fordított a nemzeti kincsnek számító üzem körül kialakult helyzetre.

– Célunk, hogy a Zsolnay-termékek iránti kereslet megmaradjon, sőt, növelni lehessen. Nem feledkezünk meg arról sem, hogy hány pécsi családnak ad munkát és megélhetést a Zsolnay-márka.

A NAV eljárásáról, annak részleteiről adótitok miatt tudott részleteket elmondani, annyit azonban elárult, hogy a munkatársak a lehető legnagyobb körültekintéssel végzik munkájukat, hiszen ők is tudják, hogy nemzeti büszkeségünkről van szó.

Kiemelte a pécsi polgármester és az önkormányzat érdemeit, hiszen hathatós és gyors közbelépésüknek köszönhetően nem fog elveszni az a tudás, amellyel a híres porcelánokat készítik.

– Addig is biztosított az alkalmazottak számára a rendelkezésre állás, amíg a gyár hírnevéhez méltatlan eme jogi procedúra véget nem ér – mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő