Hirdetés

A lakossági és önkormányzati összefogás eredményeként megszületett új tettyei közösségi tér neve Hamerli park lesz – ha a közgyűlés elfogadja az erről szóló javaslatot. A világhírű pécsi kesztyűgyáros, Hamerli János leszármazottai megtiszteltetésnek vették és támogatták az ötletet.

Nem is olyan rég írtuk meg, hogy egy példaértékű városi összefogás eredményeként egy új kis parkot alakítanak ki a Vince utcában. Az egykori kesztyűgyár irodaépülete mögötti elhanyagolt zöldfelületet egy közeli cég munkatársa, Illés Zoltán kezdte el rendbe szedni, szépítgetni, azzal a céllal, hogy egy új közösségi teret hozzon létre. Rengeteg szemetet szedett fel a korábban hulladéklerakónak használt területről, több konténernyi hulladékot pedig saját költségén szállíttatott el, ezután viszont a szemétszállításban már segítségre szorult: a Vince Patak Regattát szervező Pöttyös Macska Egyesületen keresztül kereste fel Horváth Tamást, a terület önkormányzati képviselőjét, aki az ügy mellé állva elintézte, hogy a Biokom NKft. munkatársai is beszálljanak a takarítási munkába. Horváth Tamás mindemellett képviselői keretéből támogatta, hogy a kis domboldali térre padok és szemetesek is kerüljenek, Illés Zoltán pedig még virágmagokat is ültetett.

Jövő tavasszal avatják fel (de ezen a novemberi képen még csak készül)

A szemétlerakóból parkká változtatott területet érintő munkák legújabb fejleményei kapcsán Horváth Tamás lapunknak elmondta, hogy a tér mellett lévő, nem túl esztétikus szürke betonfalra egy „freskót” festet, amit a Pöttyös Macska Egyesület készít majd el. A festmény – a szemközti utcakép tükörképeként – többek között a színes tettyei házakat és háztetőket ábrázolja majd hajnali fényben, de a Vince Patak Regatta papírhajói is láthatók lesznek majd a művön. Emellett még egy lépcsőt is építenek majd, ami az utcáról vezet majd fel a parkba, továbbá a képviselő megkérte a Biokom NKft.-t, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy lehet-e a területre fákat ültetni.

Felidézte, hogy már a közös munka kezdetén fontos kérdés volt, hogy mégis mi legyen a parkocska neve. A döntés pedig – mint mondta – tulajdonképpen egyértelmű volt: a Tettye új kis közösségi tere a Hamerli park nevet kapja. Mint ismert, Hamerli János (más alakban: Hamerly) tímármester, az ország első – és gyorsan világhírűvé vált – kesztyűgyárának alapítója az 1861-ben indult belvárosi üzemét (ahol a kesztyűk mellett sérvkötőket is készítettek) 1877-ben költöztette át a Vince-patak partjára, a mai Vince utcába.

– A névadással kapcsolatban természetesen megkerestük a Hamerli-családot, akik nagyon örültek az ötletnek, megtiszteltetésnek vették és támogatták a javaslatot – mondta a képviselő.

A Hamerli család is hozzájárult, hogy a híres kesztyűgyárosról nevezzék el a parkot

Végezetül Horváth Tamás hozzátette:

az új park avatása jövő tavaszra várható, amikor beköszönt a jó idő és virágozni kezdenek az ott ültetett virágok.

A park névadásáról szóló előterjesztést a Kulturális Bizottság, a Jogi és Ügyrendi Bizottság, valamint a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság is megtárgyalta a napokban, döntésükről a december 14-ei közgyűlést tájékoztatni fogják. A képviselők hivatalosan a közgyűlésen döntenek majd a névadásról.

Hirdetés