25 C
Pécs
kedd, május 28, 2024
KezdőlapAbszolút videóA pécsi mentők megmutatják, hogy mit kell tudni az újraélesztésről

A pécsi mentők megmutatják, hogy mit kell tudni az újraélesztésről

Te mit tennél, ha az utcán hirtelen összeesne valaki a szemed láttára? Sajnos Magyarországon az emberek nagy része simán továbbmegy, holott azonnali segítségre van szüksége az összeesett betegnek. Valamennyiünknek felelőssége a segítségnyújtás. Sokan nem is közönyből, hanem szimplán a rossz kivitelezés iránti félelemből nem állnak neki az újjáélesztésnek, mivel nem emlékeznek annak pontos módjára. Semmi baj, mutatjuk, hogyan is kell, hogy ez ne fordulhasson elő senkivel.

Az Európai Unióban egy-egy évben 700 ezer keringésmegállás fordul elő, míg hazánkban évente 24 ezer – egy kisebb város lakosságának megfelelő számú – ember hal bele szívmegállásba, 6-7 ezer esetben közterületen esik össze a beteg. Ha egy laikus járókelő ilyenkor megfelelő módon segít a mentők megérkezéséig, akár 70 százalékkal is megnövelheti bajba jutott embertársa esélyét a túlélésre.

Az OMSZ nemrég egy hihetetlenül praktikus applikációt mutatott be, melynek letöltésével akár egy gombnyomásra jöhet a professzionális segítség. Ennek kapcsán megkértük a Baranya Megyei Mentőszervezet vezető mentőtisztjét Farkas Gyulát, hogy frissítse fel emlékeinket az újraélesztés lépéseiről, melyeket bárki könnyen elfelejthet a pánik hatására, vagy csak, mert már régen tanulta azokat.

Mik a legfontosabb lépések?

Első lépésként győződjünk meg arról, hogy biztonságos-e a helyszín. Ezután a vállainál fogva meg kell rázni a beteget és hangosan hozzá kell szólni. Ha nem válaszol, mindenképp kiáltsunk segítségért.

Ha a bajbajutottnak nincs kielégítő légzése (10 másodperc alatt 2 légvétel), azonnal hívjuk a 112-t megkezdett újraélesztéshez és hozzunk félautomata defibrillátort (AED). 30 mellkaskompressziót és 2 befúvásos lélegeztetést kell alkalmazni, de csak a gyakorlott segítségnyújtó lélegeztessen.

A mellkaskompressziónál arra kell figyelnünk, hogy a mellkas közepén végezzük azt, és körülbelül 6 centiméter mélyre nyomjunk, ritmusosan. 30 nyomást követően 2 befúvást kell végezni az orron vagy a szájon keresztül, de ha az ember ezt nem tudja valami miatt megfelelően elvégezni, inkább maradjon csak a folyamatos kompressziónál.

Ha megkaptuk a félautomata defibrillátort, indítsuk el, és kövessük pontosan az utasításokat, melyeket a gép elmond. Jó esetben az újjáélesztés sikerül, és a beteg megmozdul, kinyitja a szemét, vagy valamilyen hangot hallat. Persze ekkor se hagyjuk magára, mindenképp várjuk meg a mentők érkezését, maradjunk mellette, szükség esetén biztosítsunk légutat.

[su_note note_color=”#e8192c”]A nem túl távoli jövőben lehetségessé válhat a mentők szerint, hogy drón segítségével küldik majd ki a szakemberek a félautomata defibrillátort a bejelentett címre, hogy azzal segíthessünk bajba jutott embertársunkon. Hogy jelenleg mely pontokról tudjuk elhozni az újjáélesztés idejére az életmentő berendezést, azt például az ÉletMentő applikációban is megnézhetjük, de IDE KATTINTVA is látjuk az adatbázist és regisztrálhatunk is készüléket. [/su_note]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő