8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA pécsi önkormányzat közleménye a Pécs Pride-ról

A pécsi önkormányzat közleménye a Pécs Pride-ról

A pécsi önkormányzat ma közleményt adott ki a Pécs Pride kapcsán, amelyet alább változtatás nélkül közlünk.

„A pécsiek civil rendezvényként tekintenek a Pécs Pride-ra

Tízből hat pécsi ellenzi, hogy a város ad otthont az első vidéki melegfelvonulásnak, amire a többség civil rendezvényként tekint – ez derül ki a pécsi önkormányzat megbízásából a Pécs Pride-ról készített reprezentatív közvélemény-kutatás eredményéből. Az adatokból látszik, hogy a pécsiek megosztottak a rendezvénnyel kapcsolatban, és a többség nem helyesli, hogy politikusok is részt vegyenek a felvonuláson.

Több mint ezer pécsit kérdeztek meg a Publicus Intézet kérdezőbiztosai július utolsó és augusztus első napjaiban a Pécs Pride felvonulással kapcsolatban. A város lakosságára nem, életkor, iskolázottság és városrészi bontás alapján reprezentatív, telefonos felmérést a pécsi önkormányzat rendelte meg azért, hogy megtudja, a pécsiek miként gondolkodnak a homoszexualitásról, annak egyes közpolitikai vetületeiről és az első vidéki melegfelvonulásról.

A közvélemény-kutatás eredménye alapján a város lakói alapvetően elfogadók a melegekkel kapcsolatban, és hétköznapi helyzetekben nem jelent problémát számukra más szexuális beállítottságú emberekkel találkozni. A melegek jog előtti egyenlősége tekintetében a pécsiek megosztottak: az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát a többség támogatja, míg házasságkötésüket, illetve azt, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe, enyhe többséggel elutasítják.

A közvélemény-kutatás alapján a város lakóinak többsége ellenszenvesnek tartja a fővárosi melegfelvonulást, a Budapest Pride-ot. Tízből hét pécsi hallott már arról, hogy az első vidéki melegfelvonulást a szervezők Pécsre tervezik, és a többség előzetesen elutasító a rendezvénnyel szemben: a megkérdezettek több mint fele szerint a város megítélésének inkább ártalmas a felvonulás, és tízből hat válaszadó összességében ellenzi, hogy Pécs belvárosában legyen a Pride.

A pécsiek értik és értékelik a rendezvény civil jellegét. A válaszadók többsége szerint nem lenne helyes, ha politikusok, vagy politikai szervezetek megjelennének a rendezvényen, kétharmaduk szerint inkább nem lenne helyes, ha a nemi identitásukért kiálló és az őket támogató felvonulók mellé csatlakoznának a kormány melegellenes politikáját elutasító pártok tagjai vagy vezetői is. Tízből hat pécsi szerint az a helyes, ha a város vezetése távol marad a felvonulástól.

Az adatokból látszik, hogy Pécs lakossága meglehetősen megosztott a Pécs Pride kérdésében, ám egyértelmű, hogy nem szeretnének ezzel kapcsolatban konfrontációt. A válaszok alapján a pécsiek véleménye az, hogy a rendezvény civil jellege szolgálja leginkább a szervezők és a részvevők céljait.

A pécsi önkormányzat megrendelésére a pécsiek pénzéből készült közvélemény-kutatás részletes adatait tartalmazó dokumentum a gov.pecs.hu oldalon nyilvánosan elérhető.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő