21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA PTE második plénuma is elutasította a modellváltást

A PTE második plénuma is elutasította a modellváltást

A PTE hallgatóinak és alkalmazottainak tegnap megrendezett második plénuma, az elsőhöz hasonlóan, elutasította a modellváltást. A hét második felében szavaz a Szenátus arról, megkezdi-e az egyetem az alapítványi átalakulást célzó tárgyalásokat. Sokak szerint ha ez megtörténik, már nem lesz megállítható a folyamat. Múlt csütörtökön azért nem vette napirendjére a Szenátus az előterjesztést, mert a rektor szerint “több bizonytalan pontot tisztázni kell”.

A PTE hallgatóinak és alkalmazottainak 2021. január 25-én tartott plénuma – a keretfeltételektől függetlenül – elutasítja a modellváltást” – olvasható a Free PTE Facebook-oldalra nemrég kitett állásfoglalásban.

Amint írják, a plénum résztvevői nem látnak esélyt arra, hogy a PTE autonómiája megmaradjon alapítványi keretek között, ugyanis 

  • a modellváltást követően a kuratórium és az egyetem képviseleti szervei közt alárendelt viszony jönne létre; 
  • az alapítványi egyetemeken minden választott testületnek annyi joga maradna, amennyit a kuratórium és az alapító okirat hagyna nekik; 
  • az akadémiai autonómia sérülne, ha külső szerv, nem pedig a szenátus, vagyis az egyetem választott testülete döntene abban, hogy ki milyen anyagot és kit taníthat
  • az ígért gazdasági autonómia pusztán látszólagos, hiszen az egyetem kitett lenne a piaci feltételeknek, ami egy független tudományos műhelymunkát és kutatást folytató intézmény esetében megengedhetetlen: profilszűküléshez, kis létszámú, de értékes és jelentős tudományos (nem piaci) eredményeket elérő képzések megszüntetéséhez vezetne.

A plénum résztvevői szerint a minőségi felsőoktatást az szolgálná a legjobban, ha a közalkalmazotti státusz megmaradna, ezen felül pedig az egyetemi alkalmazottak, az oktatók és más dolgozók egyaránt, béremelést kapnának. A plénum résztvevői úgy vélik, hogy a modellváltás következtében az önkormányzatiság csorbulni fog. Felszólítják a hallgatói önkormányzatok képviselőit, hogy transzparens felmérések útján kérjék ki a hallgatóság véleményét. A plénumon résztvevők azt javasolják, hogy az intézetek, tanszékek munkatársai saját autonóm önkormányzati módjukon, nyílt vita és szavazás után a Kari Tanácsokban képviselőik útján nyilvánítsanak véleményt.

A plénum úgy látja, hogy a modellváltás veszélyeztetheti a hátrányos helyzetű hallgatók oktatásba való bekerülését, fokozhatja lemorzsolódásukat. Úgy vélik, az egyetem nemcsak piaci szereplő, hanem kultúra- és értelmiségképző erő. 

“Küzdeni kell az egyetem autonómiájáért!” – zárul a nyilatkozat.

A teljes szöveg ITT olvasható.

A Partizán riportot készített a PTE modellváltásáról:

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő