20 C
Pécs
hétfő, június 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsA ragyogó szentjánosbogarak nyomába eredhetünk a mecseki parkerdőben

A ragyogó szentjánosbogarak nyomába eredhetünk a mecseki parkerdőben

Izgalmasnak ígérkező túrára hívják a pécsi természetbarátokat. Csodáljuk meg együtt az erdőt, ahogy a bogárkák behintik aranyfényű szikráikkal!

A Baranya Megyei Természettár Szövetség két nyílt túrát is hirdet júniusban (16-án és 23-án, melyen a szentjánosbogarak nyomába eredhetünk a mecseki parkerdőben, méghozzá a Dömörkapu – Misina-tető – Hóvirág-völgy – Kis-rét – Dömörkapu 4,5 kilométeres útvonalon.

A kis csapat 21.20-kor találkozik Pécsen, a Dömörkapu autóbusz-fordulóban (elérhető a Főpályaudvarról 20.50-kor induló 34/Y jelzésű járattal).

A szervezők azt javasolják, piros fényű (fej)lámpát hozzunk magunkkal.

Túravezető: Ignátkó Imre, további részletekről a +36/30/270-2670-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Ha valaki egyénileg indulna a Mecsekben bogárlesőtúrára, érdemes azt a teljes sötétedés előtt este kilenc és tíz óra körül időzíteni. Az erdő mélyén, távolabb a nagy forgalomtól, zajtól, keressük az apróságokat, hiszen elég „szégyenlősek”.

[su_note note_color=”#abd262″ text_color=”#161515″]

A bogár magyar neve Keresztelő Szent Jánoshoz fűződik: a néphit szerint Szent János (Szent Iván) estéjén, június 24-én a földben rejlő kincs tűzláng fel­csapásával jelzi magát, s ahol a láng felcsap, csak keresni kell, s a földben megtalálható a kincs. A szentjánosbogár pedig Szent János napja táján világít tömegesen.

A bogárkák által kibocsátott különleges fény, vagyis a biolumineszcencia egyébként sok mindenre alkalmas: táplálékszerzésre, a támadó elijesztésére, sőt párkeresésre is. A nőstények nem tudnak repülni, ezért ebben az időszakban fénnyel jeleznek a repkedő hímeknek hollétükről, akik párjukat keresve ugyancsak bekapcsolják lámpásaikat – írtuk meg korábban.[/su_note]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő