24 C
Pécs
szombat, június 22, 2024
KezdőlapPécs AktuálA sikeres grazi bérlakásprogram Pécsnek is példa lehet

A sikeres grazi bérlakásprogram Pécsnek is példa lehet

Pécs testvérvárosában, Grazban járt nemrég Ruzsa Csaba alpolgármester. A látogatás egyik célja a kiemelten sikeres grazi bérlakás-építési program tanulmányozása volt.

Ruzsa Csaba találkozott Elke Kahrral, az osztrák város önkormányzatának vezetőjével, aki évtizedek óta foglalkozik lakhatási kérdésekkel, és aki részletesen bemutatta neki Graz komplex, több elemből álló bérlakás-programját.

Elke Kahr, Graz polgármestere
Ruzsa Csaba alpolgármester (középen) a grazi találkozón

– A háromszázezres Graz a hatezer szociális bérlakása mellé még hatezer önkormányzati lakást tudott építeni az elmúlt években, ami egyértelműen sikertörténet – vázolta a Pécsmának Ruzsa Csaba.

Az osztrák program három részből, három különböző konstrukcióból áll – magyarázta az alpolgármester.

  1. Az önkormányzat saját forrásból maga épít és újít fel bérlakásokat.
  2. Non-profit lakásépítés, ami speciális szövetkezeti formában valósul meg. Az önkormányzat telket ad az építéshez, és bérlőkijelölési joga van. Ezek nem szociális, de nem is piaci alapú bérlakások, bérleti díjuk valahol a kettő közé van belőve. Jellemzően hosszú távú bérleti szerződéseket kötnek a beköltözőkkel.
  3. Bankkal vagy biztosítótársasággal együttműködve, önkormányzati telken valósul meg az építkezés, a teljes finanszírozást a magáncég állja, de az önkormányzatnak bérlőkijelölési joga van.

Ezek közül Magyarországon csak az első létezik. 

Ruzsa Csaba elmondta, a következő hónapokban a városházán alaposan tanulmányozni fogják ezeket a konstrukciókat, amelyekhez Grazból a dokumentációs hátteret is megkapják.  A cél az, hogy azok átvehető elemeit és tapasztalatait, a felhasználható bérlői modelleket beépítsék a pécsi önkormányzat bérlakásfejlesztési koncepciójába. Ha kell, konkrét jogszabály-változtatásokat is fognak javasolni a törvényalkotónak – tette hozzá az alpolgármester.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő