14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA Széchenyi téren balhézott és húzogatott ki kábeleket a felbőszült Hoppál Péter

A Széchenyi téren balhézott és húzogatott ki kábeleket a felbőszült Hoppál Péter

Kampány van, az ellenzék is kampányolni merészel. A fideszes politikusnak ez valamiért nem tetszik.

Hoppál Péter reggel még Budapesten fotózkodott Szijjártó Péterrel, délután fél 1 körül pedig már balhézott és kábeleket húzogatott ki a pécsi Széchenyi téren.

Napok óta áll egy óriáskivetítő a Széchenyi tér délnyugati szélén, a megyeháza előtt, amin ellenzéki választási kampányvideók mennek. 

Ez valamiért annyira felbőszítette az amúgy szintén ezerrel kampányoló Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselőt, és képviselőjelöltet, hogy fél 1 körül megjelent a kivetítőnél és az ahhoz tartozó sátor személyzetével folytatott vita után egyszerűen kihúzta az eszköz kábeleit, elnémítva ezzel a politikai reklámokat. A kivetítő azóta is néma.

A száguldó karnagynak átöltöznie sem volt ideje utóbbi akcióhoz, ugyanabban a kék öltönyben volt, mint reggel Szijjártónál. A politikus ezt követően gyorsan el is hagyta a helyszínt.

A Széchenyi téri webkamera jóvoltából meg is lehet tekinteni a Péter dühbe gurul című rövidfilmet.

FRISSÍTÉS:

A Fidesz-közeli Pécs Aktuál – nyilván Hoppál tettét mentegetendő – gyorsan ki is tett egy cikket Hoppál akciójának említése nélkül, aminek az a címe, hogy „Óriáskivetítőről tolják a választási propagandát a pécsi belvárosban!”. Páva Zsolt volt kampányfőnöke és kommunikációs tanácsadója azt írja benne, hogy „ideges olvasóik” jelezték nekik, hogy „üvölt” a Széchenyi téren „Mellár Tamás és Szakács László választási óriáskivetítője”. Furcsa, hogy „ideges olvasók” kellettek ahhoz, hogy észrevegyék a kivetítőt, tekintve, hogy Hoppál akciója alatt a fideszes lap szerkesztőségének több tagja, a szerzőt is beleértve egy, a lapot kiadó vállalkozó által üzemeltetett Széchenyi téri kávézóban ücsörgött. Persze az is furcsa, hogy egyikőjük sem vette észre Hoppál onnan harminc méterre zajló elég látványos akcióját. (Később frissítették, hoppálosították a cikket azzal, hogy ők „azt hitték”, a NAPFÉNY miatt állították le a kivetítőt.)

Úgy tudjuk, a kivetítő minden engedéllyel rendelkezik, az ellenzéki pártok most mérlegelik, tegyenek-e feljelentést Hoppál ellen. A kivetítő rövidesen újra működni fog, így lehetnek még parázs jelenetek.

Időközben sikerült beszélnünk a LED-fal őrzésével megbízott dolgozóval is. Elmondása szerint Hoppál Péter arra hivatkozva szólította fel őt a technika kikapcsolására, hogy a „hazug baloldali gyűlölködő” szólamok végre elhallgassanak a téren. Amikor a kérésnek nem tett eleget, a politikus szolgálatba helyezte magát, és már nyitotta is ki a kordont, ami a sátor körül volt. Hoppál az elbeszélés szerint kifejezetten lekezelő módon és agresszívan viselkedett – de az ott dolgozót nem bántotta, fizikai kontaktus, esetleg lökdösődés nem volt, ezt határozottan állította a LED-fal őrzője. Ezt a térfigyelő kamera felvétele is alátámasztja. A fideszes képviselő számonkérte a dolgozót, hogy hogyan végezhet ilyen elvtelen munkát, nem nagyon törődve a válasszal, nevezetesen, hogy ő nem politikai aktivista, semmi köze nincs az ellenzéki pártokhoz vagy jelöltekhez, egyszerűen csak a LED-fal tulajdonosának dolgozik, a munkáját próbálja végezni.

Mielőtt Hoppál kihúzta volna a kábeleket, a férfi figyelmeztette kétszer is, hogy nem kizárt, hogy ezzel tönkreteszi a technikát. Erre a politikus állítólag úgy reagált, hogy vállalja a következményeket.

A technikus rögtön felvetette Hoppálnak, nem járul hozzá, hogy bármilyen formában szerepeljen a videóban, a politikus egy kísérője ugyanis videózta a történéseket. A politikus szóban biztosította, hogy nem fog, azonban amikor arra kérte Hoppált, hogy ezt adja írásba, vagy várja meg, amíg bekapcsolja a telefonját, hogy rögzíthesse ő is az eseményeket, Hoppál a kameramannal távozott is a helyszínről.

Hoppál Péter a Szabad Pécsnek azt nyilatkozta, polgári engedetlenségből cselekedett, mert példátlan, hogy a város főterén 0–24-ben politikai reklámok üvöltenek. A lap azt írja, beszéltek a kivetítő felállítását koordináló magánszeméllyel, aki szerint nem mentek folyamatosan, pláne nem 0–24-ben a kampányvideók a LED-falon. Most bejelentést tesznek a választási irodánál az eset miatt, de egyelőre nem tudják a felvételeket játszani, a kijelző nem működik, az ugyanis egy zárt rendszeren ment, és most az áramtalanítás után azon dolgoznak, hogy ismét üzembe tudják helyezni.

Ha már a fideszes politikus polgári engedetlenséget említett, lássuk, mit is jelent ez. A TASZ oldala szerint: „A polgári engedetlenség egy rendelkezés vagy szabályozás tudatos megszegése. Ahhoz, hogy polgári engedetlenségről beszéljünk, ennek erőszakmentes és erkölcsi indíttatású tettnek kell lennie, amit az elkövető a nyilvánosság előtt vállal. A polgári engedetlenség célja a tiltakozás az igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozás vagy hatósági gyakorlat ellen.”

Mellár Tamás országgyűlési képviselő és képviselőjelölt Facebook-oldalán nemrég megjelent egy Szakács László országgyűlési képviselővel és képviselőjelölttel közösen jegyzett közlemény, amiben azt írják, „teljes mértékben” elhatárolódnak „Hoppál Péter országgyűlési képviselőhöz méltatlan, szégyenteljes viselkedésétől”, és hogy holnap, kedden sajtótájékoztatón tartanak közösen az ügyben.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő