Hirdetés

A rohanó, stresszes hétköznapok elől a természet menedéket nyújt. Az erdő színei, hangjai, békés atmoszférája megnyugtat, kikapcsol, feltölt. Egyre többen érzik, hogy erre szükség van, és próbálnak tudatosan jelen lenni a természetben. Az erdőfürdő ennek egy módja, amely hazánkban is egyre elterjedtebb módszer a szorongás csökkentésére, a lélek megnyugtatására.

Az erdőfürdő egy vezetett, csendes séta, amely ébreszti érzékszerveinket, segít a tudatos jelenlétben kapcsolódni a természethez és önmagunkhoz. Ilyen programokat Pécs környékén is tart a Mecseki Erdőfürdő két alapítója, Ádámcsók Eszter és Tóth Eszter, egy alkalommal mi is velük tartottunk.

– A módszer Japánból indult az 1980-as években – magyarázta Tóth Eszter erdőfürdő-vezető. – Az ott dolgozó orvosok fejlesztették ki, akik észrevették, hogy az elvárosiasodásból és túlhajszoltságból fakadó civilizációs betegségekre a természet gyógyírt jelent.

A szigetországban ma már több természetterápiás központ található. A módszer lassan átszivárgott Amerikába és Európába is, hiszen erdőfürdő szinte bármilyen zöld környezetben tartható. Persze minél érintetlenebb a táj, annál hatásosabb, de már egy városi parkban is érezni lehet jótékony hozadékát. Bár a környezet sokféle lehet, a metódus, amely alapján az egyes foglalkozások felépülnek, mindig ugyanaz.

– Az erdőfürdő általában 2,5-3 órás, legalább ennyi idő kell, hogy ki tudja fejteni a hatását – mesélte Tóth Eszter. – Egy kidolgozott módszer alapján haladunk, ami fokozatosan segíti a lelassulást. Először is megérkeztetjük a résztvevőket, felébresztjük érzékszerveiket, hogy a mindennapi gondokat hátrahagyva valóban jelen legyenek. Ezután különböző gyakorlatok, meghívások segítik az elmerülést, és az erdőfürdő fontos része a csendesülés, amikor egy általunk választott helyen töltünk viszonylag sok időt.

Ez utóbbi furcsa érzés – legalábbis első tapasztalásra -, hiszen ilyenkor az ember egy nagyon fókuszált állapotba kerül úgy, hogy közben mégis mindenre figyel. Hallja a madarak énekét, a távolból érkező zajokat, követi a szél útját, a víz mozgását, figyelme mégsem terelődik el a pillanatról. A cikázó gondolatai elcsendesednek, a hétköznapok mintha nem is léteznének – és pont ez az erdőfürdő lényege.

– Érezzük, hogy általánosságban az életmódunk nem jó irányba tart, sokszor fáradtak, stresszesek vagyunk, tele a naptárunk programokkal, szalad a világ, mi pedig utána – véli Ádámcsók Eszter, aki szintén vezet erdőfürdőket Pécs környékén. – Érezzük, sőt sokan tudjuk, hogy változás kellene, de nehéz a saját utunkat meglelni. Az erdőfürdő segíthet. Van, ahol ez már teljesen természetes gyakorlat, ahol már tapasztalják magukon a gyógyulást, és a módszerre itt is ugyanilyen szükség van.

Változó, hogy az erdőfürdőn szerzett élményeket ki mennyire tudja befogadni. Van, aki már az első alkalommal át tudja adni az irányítást a természetnek, másnak többször kell menni, hogy megtapasztalja a pozitív hatásokat. Az erdőfürdő viszont bárki számára életmóddá válhat, és ezzel rengeteg változást tapasztalhat.

– A természettel való kapcsolatunk felismerése a szemléletmódunkat is formálja – hangsúlyozta Tóth Eszter. – Elkezdünk sok olyan dologra figyelni, ami a környezetvédelemmel kapcsolatos, és felébred bennünk a vágy, hogy valamit visszaadjunk a természetnek.

Az erdőfürdő gyógyító hatását mi sem bizonyítja jobban, hogy Angliában már az orvos is felírhatja ezt kiegészítő terápiaként, sőt, Budapest 12. kerületében is van példa erre. Tóth Eszter és Ádámcsók Eszter pedig egy kórház meddőségi osztályán tartózkodóknak is tartott foglalkozásokat, mivel az erdőfürdő bizonyítottan csökkenti a kortizol, vagyis a stresszhormon szintet, valamint segíti a hormonrendszer egyensúlyának helyreállítását. A visszajelzések is megerősítették, milyen sokat segített a résztvevőknek ez a fajta természetkapcsolat. Az első erdőfürdőzések során rengeteg érzelem került a felszínre, valakinek az elengedésben segített, volt, aki végre el tudott lazulni, más csak örült, hogy végre jó levegőn lehetett a sok kórházi kezelés után.

Az erdőfürdő érdemei vitathatatlanok, Magyarországon egyelőre mégis kevesen ismerik a módszert. Tóth Eszter és Ádámcsók Eszter két éve végezte el az erdőfürdő-vezető képzést itthon, a nemzetközi Nádúr Integrative Forest Therapy Institute első magyar nyelvű képzésén, és mint Mecseki Erdőfürdő másfél éve tartanak foglalkozásokat általában Pécsen, Orfűn és környékén, de voltak már Esztergomban, a Gerecsében és a Balatonnál is.

A köztudatba tehát csak most kezd beépülni, hogy egyáltalán van olyan, hogy erdőfürdő. Ezt a két vezető tapasztalatai is megerősítik. A meghirdetett alkalmakra a legtöbben úgy mennek, hogy szinte semmit nem tudnak arról, mi fog történni. Mégis megfogja őket valami az esemény leírásánál, így érzelmi alapon hozzák meg a döntést, hogy jelentkeznek. Mennek természetkedvelők, akik egy másfajta kapcsolatba szeretnének kerülni a környezettel. Ugyanakkor már kialakult egy kisebb kör, akik rendszeresen járnak erdőfürdőzni.

– A célunk az, hogy mindig legyen elérhető foglalkozás – emelték ki a vezetők. – Ezért is hirdetjük meg akár több hónapra előre a programjainkat, hogy lehessen velük tervezni, hiszen tudjuk, hogy mindenki tele van tennivalóval.

Érdemes is rászánni az időt az erdőfürdőre, nem jó az, ha utána rögtön sietünk vissza dolgozni, bevásárolni vagy bármit is elintézni. A foglalkozásoknak ezért is fontos része a levezetés, ez egyfajta szertartás, ami segít visszatérni a „valóságba” az erdőfürdő után.

Az erdőfürdő klasszikus formája a csoportos foglalkozás, de vannak, akik inkább egyedül vagy csak a családjukkal vennének részt, amire szintén van lehetőség. Ugyanakkor remek csapatépítő program is lehet, Ádámcsók Eszterék már három tantestületnek is tartottak erdőfürdőt, és mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kaptak. Volt olyan, hogy egy általános iskola hívta meg őket egy szülő-gyerek kapcsolatépítő napra, és bebizonyosodott, egy ilyen érzékenyítő nap keretében is remekül működik az erdőfürdő.

Az erdőfürdő-foglalkozások sokféleképp variálhatók, teljes mértékben a résztvevőkre szabhatók. A kisgyermekeket ugyanúgy lekötheti egy ilyen program, mint az idősebb korosztályt, csak jól kell megválasztani a helyszínt és a gyakorlatokat. És persze már önmagában minden alkalom mást ad, az erdőfürdőn tapasztalt érzeteket befolyásolja a környezet, az időjárás, a napszak, de még a foglalkozást vezető személye is – ezért is érdemes többször is elmenni.

Hirdetés