7 C
Pécs
szerda, április 17, 2024
KezdőlapPécs AktuálA vérszívók végnapjai: folytatódik a biológiai irtás Pécsen

A vérszívók végnapjai: folytatódik a biológiai irtás Pécsen

Tavaly indította el a Biokom NKft. az integrált szúnyogirtási programot, mely a tenyészőhelyek felmérését, térképezését, a lakosság tájékoztatását, folyamatos monitorozást, laboratóriumi vizsgálatokat és persze a biológiai gyérítést foglalja magában. Az akció folytatódik!

A Biokom célkitűzése, hogy a környezetbe juttatott vegyszerek mennyisége csökkenjen, és a szúnyogokat már lárva állapotukban irtani kezdjék, hogy csípni már ne tudjanak. Nem lehet azonban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által irányított és a központi állami költségvetésből finanszírozott kémiai szúnyogirtást hirtelen teljesen elhagyni, hiszen minden erőfeszítés ellenére könnyen lehet, hogy elszaporodnak a csípőszúnyogok, és így nem marad más lehetőség, mint a rovarirtószerek bevetése. Ezért a biológiai szúnyogirtás elsődleges célja, hogy a kémiai módszer kicsit háttérbe szoruljon – tájékoztatott a városüzemeltetési vállalat.

Az integrált szúnyogirtási program rendkívül összetett, jelentős szakértelmet, laboratóriumi vizsgálatokat és speciális eszközöket igényel, ezért idén a tevékenység ellátására pályázat útján a LOKÍMICA Magyarország Kft.-t, a spanyol LOKÍMICA Laboratorios magyarországi leányvállalatát bízta meg a városüzemeltetési társaság. Áprilisban már elindult a korábban felmért tenyészőhelyek (Pellérdi láprét, Malomvölgyi tavak, Tüskésréti tó környéke) ellenőrzése, hogy a lárvákat gyéríteni tudják.

A Pellérdi lápréten volt számottevő a lárvaaktivitás, itt egy 5,5 hektáros területet kezeltek június első felében.

A közlemény szerint, jelenleg a tenyészőhelyek nem aktívak, azonban az időjárási körülmények hatására ez gyorsan megváltozhat. A szakemberek folyamatosan dolgoznak azon is, hogy a nyilvántartásban szereplő tenyészőhelyeken felül további nagyobb szúnyogbölcsőket kutassanak és mérjenek fel. Minél több helyszínen tudnak lárvairtást végezni, annál kevesebb kifejlett szúnyoggal lehet találkozni. Június elejétől a kifejlett szúnyogok egyedsűrűségét is elkezdték vizsgálni. Ez passzív tojáscsapdák, valamint fény- és szén-dioxid-kibocsátású rovarcsapdák alkalmazásával jelenleg 8 helyszínen zajlik városszerte. Ezzel képet lehet kapni a szúnyogártalom mértékéről. Szerencsére az adatok eddig nem indokoltak jelentősebb intézkedést.

Pécsen egyébként nincsenek árterek, nagy kiterjedésű pangó vizek, ezért a csípéseket okozó szúnyogok a szaporodásra leginkább a kertekben lévő kisebb vízgyülemeket tudják használni. Emiatt a biológiai alapokra helyezett városi szúnyoggyérítés egészen biztosan nem lehet sikeres a lakosság együttműködése nélkül.

[su_note note_color=”#97e776″ text_color=”#ffffff”]Fontos lenne kerülni a vízelvezető árkok elzárását, tartsuk az udvarokat és a kerteket gyommentesen, hogy az ne szolgáljon menedékül a kifejlett szúnyogoknak, klórozzuk a dísztavakat, a medencéket és szifonokat, fedjük le a kutat, esővíztároló hordókat és ciszternát szúnyoghálóval, hogy az állatok ne petézhessenek a vízbe, azokat az edényeket, melyekben a víz felgyülemlik (vödrök, kannák, virágcserepek) ürítsük rendszeresen, tartsuk tisztán az ereszcsatornákat és lefolyókat.[/su_note]

Közös érdek, hogy a szúnyogszámot még elviselhető szinten tudjuk tartani.

A városüzemeltetési vállalat 2021-ben egy háztól házig kampányt bonyolított le, amely során a legproblémásabbnak ítélt területekre, Zsebedombra, Pécs-Somogyra és Újhegyre fókuszálva járták végig az ingatlanokat, szórólapot osztottak és kérdőívek kitöltésével végeztek felmérést.

– Arra vonatkozóan gyűjtöttek információt, hogy a lakosok fordítanak-e figyelmet a magánkertekben a tenyészőhelyek megszüntetésére, illetve hogy milyennek ítélik az adott időszakban a szúnyogártalmat. Ezek az adatok szükségesek ahhoz, hogy a későbbiekben a lakosság tájékoztatása megfelelő legyen, és mindez integrálhatóvá váljon a városi irtás tervébe és eljárásrendjébe. A tájékoztatás a tervek szerint idén hasonlóan fog folytatódni – ismertette a részleteket Herbai Attila, a Biokom NKft. biológiai szúnyoggyérítési programért felelős köztisztasági vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő