35 éve volt az emlékezetes havazás, mely Pécset is maga alá temette

Az 1987-es januári havazás is megbénította Pécset

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán idézte fel az 1987-es nagy januári országos havazás történetét.

Az egész azzal kezdődött, hogy a dél felől érkező enyhébb és az északkelet felől bezúduló hideg levegő a Kárpát-medence térségében találkozott. Ott egy ciklon alakult ki, mely miatt három napon át tartott a havazás.

Január 12-én az ország nagyobb részén 20-40 centiméteres hótakaró alakult ki, de volt, ahol az 50 centit, vagyis a fél métert is meghaladta.

A sarkvidéki hideg aznap már teljesen átvette az uralmat, a maximumok általában mínusz 10 fok körül alatt alakultak, 13-a hajnalra pedig mínusz 18 és 30 fok közé hűlt le a levegő – nem meglepő módon, hidegrekord is született 

– írja az OMSZ.

Mindehhez viharos szél is párosult, amely országszerte hatalmas hóakadályokat épített, amivel sok helyen megbénult a közlekedés.

Mint egy korábbi cikkünkben felidéztük: Pécsett késett a tej és a kenyér, sokan elcsúsztak, balesetet szenvedtek, megsérültek. A Pannon Volánnál válságstábot hívtak össze, mert január 13-ára már közel 40 járat maradt ki, és több mint 30 mentőkocsit kellett kiküldeni, hogy a hóban megakadt buszokat ki tudják húzni, pedig egész Baranyában folyamatosan dolgoztak a munkagépek az utakon. Sőt még a hadsereg is besegített: ők szállították ki végül a kenyeret, tejet a baranyai falvakba, éjjel pedig az orvosi ügyelet munkájában is részt vettek.

Visszaemlékezések:

És íme az Országos Meteorológiai Szolgálat teljes bejegyzése:

Illetve az Időkép is megosztott Facebook-oldalán egy galériát a január közepi havazásról beszámolókkal együtt:

Várjuk mi is a történeteket, képeket!

Hirdetés