Aláírták a megállapodást a Zsolnay családdal

Megállapodást kötött a Zsolnay leszármazottakkal a pécsi önkormányzat. Az együttműködés rögzíti a Zsolnay név használatát, a Zsolnay Alapítvány támogatását, valamint a Zsolnay család sírhelyeinek gondozását.

A történelemben először kerül sor arra, hogy a pécsi önkormányzat egy híres család tagjaival megállapodást kössön – ezért is volt különleges jelentősége a csütörtöki közgyűlés szünetében aláírt együttműködésnek.

A leszármazottak a szerződésben a Zsolnay-hagyomány megőrzése, az értékek mentése érdekében hozzájárulásukat adják a név és a nizzai osztályozás szerinti, több osztályba tartozó árukra és szolgáltatásokra is kiterjedő “Zsolnay” európai uniós védjegy használatához a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. számára, valamint a Zsolnay-negyednek a korábban már megszervezett rendezvényeihez.

– A megállapodás három pontot is érint – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón. Hozzátette: az egyik legfontosabb volt a név használata, amit a város immár hivatalosan is használhat különböző rendezvények, intézmények esetén, ilyen például a Zsolnay-negyed, vagy éppen a Zsolnay Fesztivál.

Pécs vállalta ugyanakkor azt is, hogy a nevet más kulturális, turisztikai, vendéglátóipari vagy egyéb üzleti célokra a családtagok előzetes megkeresése és hozzájárulása nélkül nem veszi igénybe.

közgyűlés, zsolnay2, hl02
Először köt megállapodást a város egy családdal

Az együttműködés kitér arra is, hogy a pécsi önkormányzat évi egymillió forinttal támogatja a Zsolnay Alapítvány munkáját. Páva Zsolt közölte, a családtagok segítségével szeretnék újjáéleszteni a 15 éve szünetelő alapítványt, ezért támogatja a város a szervezet munkáját.

– Számunkra a megállapodás azért is fontos, mert nagyon sokan tévesen hiszik azt, hogy a Zsolnay család kihalt. Pedig mi mindannyian itt jártunk iskolába, apánk itt halt meg, és most is itt vagyunk – mondta Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia. A gyáralapító Zsolnay Vilmos ükunokája hozzátette: a Zsolnay családnév az egyetlen, amelyet magyar márkaként az egész világon ismernek, így nem mindegy, hogy ezt ki és hogyan használja.

A Zsolnay családot emellett a város még azzal is segíti, hogy a pécsi köztemetőben található sírhelyeket rendszeresen gondozza, valamint elhelyezi azon családtagok nevét a Zsolnay Mauzóleumban, akik ott nyugszanak.

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.