Bejutottunk a pécsi alvilágba

Lámpa nélkül nem éri meg lemenni ide

A Pécs történelmi belvárosa alatt található rejtélyes és ismeretlen alagútrendszer a város nevezetességei alatt fut, sötéten, kuszán, és szűkösen. Olyan épületek alatt járhatunk, ha lemerészkedünk ide, mint a Palatinus Szálló, az Elefántosház, vagy épp Drakula nemrég betemetett pincéje. 

Még 2011-ben, a Kossuth téri mélygarázs építésekor találtak rá arra a polgármesteri hivataltól induló, és a belváros szíve alatt húzódó pincerendszerre, ahol jelenleg a Pétáv vezetékei és érzékelőrendszerei futnak.

Ugyan a távhőszolgáltató kezelésében összesen több mint 15 kilométernyi Pécs alatt vonuló alagút van – nagy részük Kertvárosban – a legérdekesebb mindenképp az a közel 2 kilométernyi föld alatti labirintus, ami a történelmi belváros alatt található.

Lámpa nélkül nem éri meg lemenni ide
Lámpa nélkül nem éri meg lemenni ide

Vida János, a Pétáv igazgatója ottjártunkkor elmondta, hogy a szerteágazó közműalagút-rendszerben járva olyan ismert pécsi helyek és intézmények alatt sétálhatunk el, mint például a Palatinus Szálloda, az Elefántosház, a Széchenyi tér, vagy a Nagy Lajos Gimnázium. De a közelmúltban betemetett Drakula-pince alatt is járhatunk, ahova be is lehet tekinteni.

Ezekre a helyekre mehetünk a föld alatt
Ezekre a helyekre mehetünk a föld alatt

Az alagutat a Pétáv emberei tartják karban, s noha pár éve még több helyen kellett megerősíteni a falazatát, ma már teljesen biztonságos a bejárása. Már ha nem félünk a szűk és sötét folyosóktól, mert abból bőven akad odalent.

Hova lyukadunk vajon ki?
Hova lyukadunk vajon ki?

A török korból, és az újkorból is akad itt pince-beugró, szellőző, és alagút, melyek egy része a mai napig kihasználatlan, de a Pétáv már dolgozik azon, hogy megtalálják a hasznosítási módjaikat.

Hirdetés