Breuer Marcell, Nagy Sándor és Bukta is emléktáblát kap

Breuer Marcell világhírű pécsi építész emléktáblája az Irgalmasok utcájában található szülőháza falára kerül majd, Nagy Sándor kulturális intézményvezetőjét az általa igazgatott volt Ifjúsági Ház épületére helyezik ki, Jandó László emléktáblája pedig természetesen oda kerül, ahol a Kórház téri virágárust minden nap látni lehetett.

A közeljövőben három híres pécsi személy kap emléktáblát a városban: Breuer Marcell építész, Jandó László, a mindenki által ismert Kórház téri virágárus és Nagy Sándor kulturális intézményvezető.

A Breuer-emléktábla kapcsán Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármester lapunknak elmondta, hogy a város egyik legjelentősebb, nemzetközileg ismert és elismert szülöttének emlékét őrzi a róla elnevezett PTE Műszaki és Informatikai Kar Doktori Iskolája, valamint a Kodály Központnál található sétány is. Azonban Breuer Marcell élete és munkássága sokak számára még így is ismeretlen, világhírű tevékenységével kevesen vannak tisztában. Mint mondta, a Dél-dunántúli Építész Kamara azért kezdeményezte a lézergravírozott finombeton emléktábla elhelyezését az Irgalmasok utcája 4. szám alatt található épület – amely a kutatások szerint az építész születési helye – bejárata mellé, hogy az építész pályájára és alkotásaira a pécsiek és a városba látogatók figyelmét minél szélesebb körben fel tudják hívni.

Jandó László

A Breuer-emléktábla elkészítéséről és kihelyezéséről a június 20-i közgyűlés dönt, ahogy arról a közadakozásos formában finanszírozott tábláról is, amellyel a város és a pécsiek a tavaly áprilisban elhunyt Jandó László, azaz Bukta emléke előtt tisztelegnek. Zag Gábor elmondta, hogy a Kórház téri virágárus vajszínű, csiszolt mészkőből tervezett emléktábláját természetesen ott helyezik el, ahol a mindenkinek mosolyogva köszönő virágárust minden nap látni lehetett, a Ferencesek utcája 41. szám alatt található épület falán.

– A Kórház térhez szervesen hozzátartozó Jandó László jelenléte, egyénisége ugyan pótolhatatlan, de a város önkormányzata – a pécsiekkel összefogva – ezzel a gesztussal méltó módon kívánja megőrizni Pécs kedvenc virágárusának emlékét – mondta.

Gyászol az egész város: elhunyt Pécs kedvenc virágárusa, Jandó László

Nagy Sándor

Breuer Marcell és Jandó László mellett emléket állítanak a város közművelődését meghatározó, tavaly augusztusban elhunyt Nagy Sándornak, aki alapításától több mint 40 évig a nyolc intézményt egyesítő Pécsi Ifjúsági Központ igazgatója volt. Zag Gábor kiemelte, hogy Nagy Sándor vezetésével a pécsi ifjúsági kultúra és az Ifjúsági Ház országos és nemzetközi hírnevet szerzett. Nagy Sándor családja és a Magyar Népművelők Egyesülete pedig azért kezdeményezte, hogy a legendás intézményvezető munkássága előtt az IH volt épületére kihelyezett fekete gránit emléktáblával méltó módon hajtsák meg fejüket.

Elhunyt Nagy Sándor, a Pécsi Ifjúsági Ház alapító igazgatója

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Nagy Sándor emléktáblájáról nem a közgyűlés dönt, tekintettel arra, hogy annak helyszíne ugyan önkormányzati tulajdonban van, de nem határos közterületekkel.

Az önkormányzat – mint mondta – a fenti kezdeményezéseket támogatja, így kívánja méltó módon megőrizni a híres pécsi személyek emléklét.

Hirdetés