Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden hat egy irodai környezetben az általános jóllétünkre, az egészségünkre. Nem mindegy, milyenek a térarányok, a színek, kellemesen érezzük-e magunkat az adott helyen. Ezeket a szempontokat foglalná rendszerbe már az épület megtervezésekor a PTE Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) az Építészeti Szakmai Intézet munkahelyi komforttal foglalkozó projektje.

Mint olvasható a PTE izgalmas közleményében, az egészség mint szempont egyre inkább felértékelődik az épületek létrehozásakor, tervezésekor. A szakemberek már foglalkoznak ezzel, bár az épületet használó emberek kevésbé érzékelik, hogy miként hat az egészségükre a mesterséges fény, a színek, a fényhőmérséklet, ha elektromos vezetékek futnak a falban.

hirdetés
Kellemesen érezzük magunkat a munkahelyünkön?

Nem tudatosul bennünk, hogy optikailag összetömöríti a teret, ha keresztbe csíkos mintázatú a fal vagy a beépített anyagok keménysége, puhasága melegséget sugároz-e.

Sok-sok tényező van, amit számításba kell venni egy épület, egy belső tér megtervezésekor.

A PTE MIK Építész Szakmai Intézetének munkatársai azon gondolkodtak el, hogyan alakítható mérnöki, akár informatikai megoldások segítségével úgy a tér, hogy az egészséges legyen a használója számára.

A tavaly nyáron kezdődött egyéves projektben olyan céget kerestek helyszínként, ahol nagy létszámban dolgoznak munkavállalók irodai környezetben. Az informatikai szolgáltatásokat végző IT Services Hungary-re (ITSH) esett a választás, mely 4600 embert foglalkoztat Magyarországon, a helyszíni munkavégzés mellett a home office, és többek között a shared desk is működik a vállalatnál. A pécsi kutatók kérdőíven érdeklődtek az ITSH munkatársainál a munkahelyükkel kapcsolatos elvárásaikról.

A projekt a tavaly nyáron indult és most záruló Tématerületi Kiválósági Programban zajlik, de a kar már benyújtotta a folytatáshoz szükséges pályázatát. A kutatócsoport magját kezdetben építészek, belsőépítészek alkották, de időközben csatlakozott hozzájuk épületgépész, műszaki informatika és villamos területen dolgozó szakember is.

A koronavírus-járvány új megközelítést is adott a kutatásnak, hiszen az otthon végzett munka előretörése a lakóterekkel való építészeti szempontok szerinti foglalkozást is szükségessé tette.


Nemrég arról is beszámoltunk, hogy közös kutatást indít a pécsi és a wuhani egyetem, melyben azt vizsgálják a szakemberek: milyen hatással van ránk a járvány, le merünk-e még ülni a kedvenc padunkra, mi van az otthoni munkavégzéssel: csak internet és egy laptop kell, vagy alakítsunk ki munkaállomást, hogy lehet kényelmes családi fészkünk egyben a munkahelyünk.

hirdetés

Hirdetés