Közös kutatást indít a pécsi és a wuhani egyetem: le merünk még ülni a kedvenc padunkra?

Milyen hatással van ránk a járvány? Le merünk még ülni a kedvenc padunkra? Mi van az otthoni munkavégzéssel: csak internet és egy laptop kell, vagy alakítsunk ki munkaállomást? Hogy lehet kényelmes családi fészkünk egyben a munkahelyünk? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a kínai Wuhanban működő egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem építész oktatói és hallgatói egy közös projektben.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint kiderült a PTE izgalmas közleményéből, már javában zajlanak annak a szeptembertől induló két nemzetközi workshopnak az előkészületei, amelyeken a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatban ismertté vált kínai Wuhan egyik egyeteme, illetve a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) hallgatói, oktatói térképezik fel a vírus következtében megváltozott köztérhasználati szokásokat, valamint az otthoni munkavégzés ideális körülményeit.

Az építészeket elsősorban az foglalkoztatja, miként lehet újragondolni például a közterek megtervezését, ami fontos találkozási pontként szolgál az emberek életében. Emellett érdekes téma a járványhelyzet ideje alatt elterjedt home office megfelelő körülményeinek megteremtése is.

A hallgatók és oktatóik a belsőépítészet oldaláról vizsgálják meg az otthoni munkavégzés ideális feltételeit, például milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy lakóház tervezésekor, amikor otthoni munkateret is ki kell alakítani. Hogyan támogatja ezt a belsőépítészet, a bútorok, az ergonómiai szemlélet, egyáltalán kinek mit jelent a home office. A kínai és magyar hallgatók ezekre a kérdésekre is keresik a válaszokat – derül ki az összefoglalóból.

A szakmai projekt egyelőre az online térben szerveződik, természetesen nem szűnt meg a kapcsolat, a közös munka a wuhani Hubei University of Technology és a PTE MIK vezetése között. Épp egy online workshopot szerveznek, melyben több héten keresztül előadások mellett osztják meg terveiket, ötleteiket a résztvevők.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának egyébként nem ez az első közös projektje az ázsiai egyetemmel, évek óta szoros szakmai kapcsolat fűzi őket a wuhani oktatási intézményhez.

Hirdetés