Pécsi cirfandli lett idén a PTE bora

Régi hagyomány, hogy a tanév elején a pécsi egyetemen kihirdetik, mely borok viselhetik egy éven át a PTE Bora kitüntető címet. Idén az ünnepélyes díjátadó a vírushelyzet miatt elmaradt, de a borok ősszel már forgalomba kerültek: egy villányi cabernet sauvignon és egy pécsi cirfandli lett a kiválasztott – olvasható a PTE közleményében.

A régió meghatározó intézményeként 2000-ben döntött arról a PTE, hogy méltó ajándéktárgyakkal szeretné képviselni a Dél-Dunántúlt.

Mikor elindították a borválasztást, fontos szempont volt, hogy a régió borvidékeiről: Pécsről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából válasszanak ki egy fehér- és vörösbort. A minőség mellett az is cél volt, hogy az egyetemi bort elérhető áron vásárolhassák meg az oktatók és a hallgatók is.

Fehérbor kategóriában a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének Cirfandli 2018 bora lett a zsűri közös választottja. A pécsi kutatóintézetet 70 évvel ezelőtt, 1949-ben több évszázados egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva hozták létre – melyről mi is írtunk. A bő tíz éve a Pécsi Tudományegyetem keretei között működő kutatóintézet Európában egyedülálló és pótolhatatlan fajtagyűjteménnyel és szőlőgénbankkal rendelkezik.

A cirfandli fajta pécsi különlegesség, amelynek megóvása az intézet egyik kiemelt feladata.

Vörösbor kategóriában Günzer Zoltán villányi családi birtokának Cabernet Sauvignon 2017 bora nyerte a versenyt. A Villányi borvidéken generációk óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A családi gazdaság 1990-ben kezdte meg működését, kezdetben félhektárnyi ültetvénnyel, évi 1500 palack bor értékesítésével. Mára 25 hektár saját területtel rendelkeznek, 200 ezer palack bor értékesítése mellett. A cabernet sauvignon olyan nemzetközi fajta, amelynek a kilencvenes évek óta meghatározó szerepe van a borvidéken, testes, érett, harmonikus és elegáns borokat ad.

Képek: Csortos Szabolcs/UnivPécs

hirdetés

Hirdetés