Szobrász házaspár munkáit láthatjuk a legújabb pécsi kiállításon

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja, Lengyel Péter és adjunktusa, Tóth Zsuzsi közös kiállításon mutatja be alkotásait. Munkáikban a közös pont a reflexió a múltra és az emlékekre, legyen az akár a család vagy a társadalmi, politikai környezet. A Territory nevet viselő tárlat február 8. – március 9. között látható a Pécsi Galériában. A ZSÖK közleménye.

Tóth Zsuzsi munkáiban a család és annak múltjához kötődő tárgyak épülnek össze szobrászi elemekkel. „A tárgyi és a megélt emlékek együttesen alakítanak ki egy új téri valóságot, ahol a személy hiánya egyrészt felerősödik, másrészt a szobrászi motívumoknak köszönhetően egyúttal fel is oldódik a hiány érzete” – olvasható a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ajánlójában.

Mint írják, Lengyel Péter alkotásai történelmi kontextusokat vetítenek elénk. „A háborúhoz és a népirtáshoz kötődő bűn természetével foglalkoznak, jelenkori és múltbéli személyekkel és azok bűnhöz való kapcsolatával. Mindezeket a klasszikus köztéri szobrászatból eredeztethető megoldásokkal mutatja be úgy, hogy a tartalmi vonatkozások, a jelentések inverz megragadása felerősíti az eredendő bűn szörnyűségeit. A szobrászati munkái mellett fontos a különböző mediális eszközök megjelenése, mint a videó vagy a különböző hanghatások” – részletezi a közlemény.

A vetített film által irodalmi és tájhoz kötődő elemek is megjelennek a kiállításon.

Hirdetés