8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletAdócsökkentés: újabb 20 ezer pécsi ingatlan mentesülhet az építményadó alól

Adócsökkentés: újabb 20 ezer pécsi ingatlan mentesülhet az építményadó alól

Az építményadó-mentesség kibővítéséről szavazhat a közgyűlés november 14-én. A városvezetés mai sajtótájékoztatóján kiderült, hogy 50-ről 65 négyzetméterre nőhet a mentességi határ, de a nagyobb ingatlanok tulajdonosainak is kevesebbet kell majd fizetniük.

Majd egy évvel ezelőtt, 2022 decemberében szavazta meg a pécsi közgyűlés az építményadó csökkentését. Ezzel 16 ezer pécsi ingatlan tulajdonosa mentesült teljes egészében a fizetés alól, hiszen 50 négyzetméter alatti lakóépületeknél eltörölték az építményadót. Akkor az 50 és 150 négyzetméter közti ingatlanoknál sávos adózást vezettek be. A tavalyi döntés eredményeként összesen 120 millió forintot spórolt meg az önkormányzat a pécsieknek.

Most újabb adócsökkentésről számolt be Péterffy Attila polgármester, és Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármester.

Péterffy a sajtótájékoztató elején arról beszélt, hogy már a 2019-es választási ígéreteik között szerepelt az építményadó sávos csökkentése, amelyet a nehéz körülmények ellenére – idő közben a Covid söpört végig a világon, majd gazdasági válság nehezítette a mindennapokat, újabban pedig az inflációval kell küzdeni – tavaly el is kezdtek. Ráadásul már akkor jóval nagyobb mértékben, mint ahogyan eredetileg tervezték, hiszen 16 ezer pécsi ingatlan vált teljesen adómentessé.

Péterffy Attila (balra) jelentette be a tervezett adócsökkentést

– Mostani javaslatunkban az szerepel, hogy 65 négyzetméterig kiterjesztjük az adómentességet, aminek köszönhetően újabb 18 ezer pécsi adózó mentesül majd az építményadó alól – jelentette be a polgármester. – A 65 és 150 négyzetméter közti ingatlanokat sújtó adóteher is tovább fog csökkenni. Ezt a javaslatunkat a november 14-i közgyűlés elé visszük, ahol reményeim szerint politikai oldaltól függetlenül mindenki támogatni is fogja azt. Ilyen, az infláció által megnehezített időkben meggyőződésem szerint az önkormányzatoknak segítő kezet kell nyújtani az embereknek. Ha a közgyűlés megszavazza a javaslatot, akkor elmondhatjuk, hogy két év alatt több mint 430 millió forintot hagyunk így a pécsi családok zsebében.

Az adórendelet tervezett módosításáról Ruzsa Csaba beszélt részletesebben. Kiemelte, hogy az újabb adócsökkentéssel a Pécsett lévő 54 ezer lakóingatlan szinte mindegyike (52.450) részesülne vagy mentességben, vagy jelentős adócsökkentésben. Az új szabályozás egy fontos elemére is felhívta a figyelmet Ruzsa.

A városvezetők prezentáción mutatták be, mit jelentene az építményadó-mentesség kibővítése

– A mostani tervezetben a 65 négyzetméternél nagyobb ingatlannal rendelkező adózókat is bevontuk a mentességbe, hiszen akinek ennél nagyobb a lakása, annak 65 négyzetméterig ugyanúgy adómentes, és csak az a fölötti részre kell megfizetnie a sávosan meghatározott építményadót – mondta Ruzsa. – Az osztatlan közös tulajdonú lakásokra is gondoltunk, azokat hozzátettük a mentességi körhöz, tehát akinek ilyen ingatlanja van, szintén nem kell majd építményadót fizetnie 2024-től, ez nagyjából 2200 adózót érint. Összességében elmondható, hogy az új szabályozás szerint jövő januártól több mint 34 ezer pécsi adózónak nem kell majd fizetnie a lakása után.

Konkrét példákon keresztül is megmutatták a sajtótájékoztatón, hogyan érinti a pécsieket a tervezett új szabály.

  • Egy 52 vagy egy 64 négyzetméteres lakás esetén 100 százalékos lehet az adócsökkentés.
  • Egy 100 négyzetméteres lakás tulajdonosa 44 százalékkal kell, hogy kevesebbet fizessen.
  • 120 négyzetméter esetén is 25,5 százalék lenne a csökkenés,
  • de egy 150 négyzetméteres ingatlan tulajdonosát is 15,5 százalékkal kevesebb adó sújtaná.

A konkrét számok például azt mutatják, hogy az a pécsi, aki idén a 100 négyzetméteres ingatlanja után 12.500 forintot fizetett, annak 2024-től már csak 7000-et kell.

A Pécs Jövője Frakciószövetség javaslata tehát elkészült, arról november 14-én fog dönteni a közgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő