Analóg lemezjátszó hangszedőjének beállítása: hogyan kezdjünk bele, és érdemes-e vele otthon próbálkozni?

Hirdetés

Tény, hogy ma már az analóg lemezjátszók nem épp a modern technológia csúcsát képviselik, viszont még mindig szép számmal akadnak elkötelezett rajongói – főleg az audiofil közösség körében.

Egyesek nosztalgiából tartanak ki mellette, másokat pedig őszintén lenyűgöznek ezek a mechanikus szerkezetek, melyek nem a megfoghatatlan, nullákból és egyesekből álló digitális fájlokból szólaltatják meg a zenét, hanem a lemezeken lévő apró barázdákból.

Ám ahhoz, hogy a Stream Audio termékkínálatából vásárolt lemezjátszó megfelelően működjön, el kell végezni a hangszedő szakszerű beállítását is. 

Fogjunk-e bele a műveletbe saját kezűleg?

Nem egyszerű kérdés. Ha nem vagyunk gyakorlottak ezen a téren, sőt, most próbálkoznánk először ilyesmivel, akkor a lemezjátszó épsége és a saját érdekünk miatt is célszerű inkább szakemberre bízni a műveletet. Ha van rá lehetőség, nézzük végig a folyamatot, és rögvest meglátjuk majd, hogy egyáltalán nem egyszerű, hisz egyrészt megfelelő eszközöket, másrészt nagy odafigyelést és precizitást igényel. 

Rengeteg olyan apróság van, melyben hibázni lehet, és egy aprónak tűnő malőr is komoly következményekkel járhat. A válasz tehát az, hogy abszolút laikusként egyáltalán nem ajánlott nekiállni a hangszedő cseréjének és beállításának, még akkor sem, ha a YouTube-on tutorial videók tucatjait néztük végig előtte. Egy drága, prémiumkategóriás eszköz esetében pláne nem éri meg kísérletezni, sokkal biztonságosabb, ha felkérünk egy szakértőt.

Ha már nem vagyunk teljesen kezdők…

Amennyiben a kisujjunkban van egy analóg lemezjátszó működési elve, esetleg már cseréltünk máskor is hangszedőt, akkor saját felelősségre megpróbálkozhatunk vele; de még egyszer hangsúlyozzuk, csak akkor tegyük ezt, ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogy mit és hogyan kell csinálni.

A meglévő ismereteink alapján nyilván a választással sem lesz gond, hisz tudni fogjuk, hogy a lemezjátszónk karjához milyen mechanikai és elektronikai paraméterekkel rendelkező hangszedő illik. (Ha már ez sem egyértelmű, akkor inkább tényleg tegyünk le arról, hogy magunk szereljük be). 

Az sem kérdés, hogy a művelethez rendelkeznünk kell egy sor segédeszközzel. Szükség lesz egy kisméretű vízmértékre, digitális mérlegre (nem sima konyhai mérlegre, hanem olyanra, ami a tűnyomás mérésére alkalmas) beállítósablonra, VTA sablonra, beállítótükörre, stroboszkóptárcsára, mérőlemezre. Ezenfelül finommechanikai szerszámok – csavarhúzó, imbuszkulcs, csipesz, fogó – is kelleni fognak. 

A megfelelő környezet biztosítása

Az eddigiek alapján talán már világossá vált, hogy a hangszedő cseréje nem egy olyan művelet, amit tévénézés vagy beszélgetés közben is el lehet végezni, hiszen rendkívül nagy összpontosítást igényel.

Alapvető tehát a csendes, nyugodt környezet, ahol senki sem zavar, illetve számoljunk úgy, hogy pár óra hosszát biztosan eltart, így akkor álljunk neki, ha bőven van szabadidőnk. A kellő megvilágítás szintén fontos, hogy mindent jól lássunk.

(x)

Hirdetés