Hirdetés

Az új piacépületben az árusokat és a vásárlókat egyaránt európai körülmények fogadják – mondta Péterffy Attila a május 9-ei hivatalos átadóünnepségen.

Május 9-én, egy szűk körben rendezett sajtóeseményen adták át a megújult Diána téri piacot. Mint ismert, a tér és piac Kertváros egyik legforgalmasabb közterülete, azonban az elmúlt években jelentősen leromlott az állapota, ezért az önkormányzat kiemelt projektként kezelte a teljeskörű rekonstrukciót.

A piacot az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetésből elnyert 300 millió forintos támogatásból újította fel a város. A tavaly nyáron indult munka április végére ugyan befejeződött, azonban az utolsó simítások még hátra voltak ahhoz, hogy a piac megnyithassa kapuit a pécsiek, és persze főként a kertvárosiak előtt. A berendezési tárgyak és bútorok beépítését, valamint a bérlőkkel folytatott egyeztetéseket követően viszont nem maradt más hátra, mint a várva várt újranyitás.

– Örömmel tölt el, hogy két éven belül immár a második megújult piaci létesítményt adhatjuk át a pécsieknek. 2022 nyarán az új Vásárcsarnokot, most pedig a Diána téri piac új épületét avathatjuk. Számos párhuzamot fedezhetünk fel a két épület között. Ilyen például az, hogy sokat kellett tennünk azért, hogy megépülhessenek. A Vásárcsarnok esetében az induláskor egy bátor döntésre, a kivitelezés alatt pedig állhatatosságra volt szükség. Ennél az épületnél pedig arra, hogy felismerjük, mire van valóban szüksége a környéken élő pécsieknek, és ne csak megmentsük, hanem jól is használjuk fel az EU-forrásokat. A források átcsoportosítására vonatkozó kérésünket elfogadták, és bár emiatt jelentős időprésbe szorult a projekt, mi ezúttal is kitartók voltunk, így ma egy új épületet avathatunk fel – mondta a helyszínen Péterffy Attila polgármester.

Kitért arra is, hogy az új Vásárcsarnokban és a Diána téri piac épületében azonos az is, hogy mindkét létesítmény megfelel a kor elvárásainak: az árusokat és a vásárlókat egyaránt európai körülmények fogadják. A polgármester ezután felidézte, hogy a Vásárcsarnokhoz hasonlóan a Diána téren is folyamatosan tudtuk biztosítani a piac működését, hiszen az építkezés alatt ideiglenes helyen volt lehetőség az árusításra.

Péterffy Attila

– Ezúton is köszönöm mind az árusok, mind a vásárlók elmúlt hónapokban tanúsított türelmét. Egyúttal köszönöm a létesítményt működtető Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. munkatársainak helytállását mind az átmeneti időszakban, mind a bérlők beköltözésének előkészítésében – fogalmazott Péterffy Attila.

A polgármester még egy hasonlóságra felhívta a figyelmet: az új Vásárcsarnok és a Diána téri piac egyaránt fontos helyszíne a pécsi gazdaságnak, ezeken a piacokon ugyanis – hangsúlyozta – helyi és környékbeli termelők árulhatják termékeiket, ami számos család megélhetését biztosítja. Ehhez járul hozzá – folytatta – az idén bevezetett, kizárólag a helyi piacokon, helyi termelőknél felhasználható új piaci utalvány, ami elsősorban a legnehezebb sorsú pécsi családoknak nyújt segítséget az élelmiszervásárlásában. Így ez is eszköz ahhoz, hogy a kistermelőknek növekedjen a bevételük, és stabilabb legyen a megélhetésük – emelte ki Péterffy Attila.

– Ahogy az új Vásárcsarnok esetében, a Diána téri piacépület üzemeltetésében is fontos szempontnak tartottuk, hogy a működtetés összhangban legyen Pécs fenntarthatósági törekvéseivel. Örülök annak, hogy ennek a követelménynek is sikerült megfelelni – mondta.

A polgármester végezetül emlékeztetett: Kertváros szívében nemcsak egy új piac épült az elmúlt időszakban. A munkával párhuzamosan teljesen felújították a Barátság-szökőkutat és megtörtént a szomszédos park fejlesztése is. Utóbbi nem is akárhogyan: a lakók igényeinek előzetes felmérése alapján, tudatos tervezéssel és igényes kivitelezésben. A parkban összesen 9 ezer négyzetméternyi zöldterület újult meg, csaknem 800 cserjét és közel egytucat fát ültettek.

– Úgy vélem, hogy ezekkel a fejlesztésekkel Kertváros egyik fontos központja újult meg fenntartható és modern megoldásokkal. Olyan lett a környék, amire nemcsak a kertvárosiak, hanem valamennyi pécsi büszke lehet. Biztos vagyok benne, hogy a környéken élők ezt a piacot is ugyanolyan örömmel és büszkeséggel veszik majd birtokba, ahogy a nemrég átadott, szomszédos zöldterülettel tették – zárta beszédét Péterffy Attila.

Ezt követően Csúcs Zoltán, a munkát koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ismertette a beruházás történetét és technikai részleteit.

A teljesen újjászületett piacot a pécsiek május 10-én reggel 6 órától vehetik birtokba.

Hirdetés