21 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletÁtadták az első felújított óvodát Pécsett

Átadták az első felújított óvodát Pécsett

Átadták a nagyszabású pécsi óvodafejlesztési program első megújult intézményét. A vasasi óvodát 130 millió forintból újították fel. De nemsokára a többi pécsi bölcsőde és óvoda is hangos lesz a gyerekzsivajtól. 

Első, de nem az utolsó megújult óvoda

A vasasi Bányászotthon nemcsak kulturális rendezvényeknek, hanem a legkisebbeknek is fontos épület. Itt működik ugyanis a városrész óvodája, de emellett számos programot tartanak a kétszintes épületben. Az elmúlt évtizedek során leromlott az állapota, utoljára 1968-ban, azaz fél évszázada történt itt érdemi felújítás.

Hoppál Péter és Őri László adta át a megszépült óvodát

– Minden generációnak meg kell újítania a saját kultúráját, mert abból tud tenni a jövőért. Úgy tűnik, ehhez az előző évtizedekben nem volt kellő támogatás, kellő akarat – kezdte megnyitóbeszédét szombaton Hoppál Péter. A kultúráért felelős államtitkár hozzátette: a mai generáció számára viszont megadatott az, hogy a hagyományaikat méltóképpen továbbörökítsék.

A nagyterem a vasasiak kérésére megtarthatta eredeti funkcióját. Továbbra is különböző programokat tarthatnak itt

– Örömmel jelentjük be, hogy a pécsi óvodafejlesztési program első átadott óvodája a keleti városrész vasasi tagóvodája, erre pedig büszkék lehetnek az itt élők, hiszen az ő segítségükkel tudtak ilyen jól haladni a munkák – hangsúlyozta Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője.

Pécs-Vasas kiemelkedően teljesített

A politikus hozzátette: a kormányzati szándék az, hogy már a 3 éves óvodáztatástól kezdődően minden gyereknek biztosítani kell a jó infrastruktúrát és a férőhelyek számát. Országosan pedig elmondható, hogy növekszik az óvodai férőhelyek száma, a meglévő óvodák folyamatosan megújulnak. Pécs elég korán tudta elkezdeni a saját programjait, és a vasasi épülettel már egyet be is fejezett és át is adott – mondta Hoppál Péter.

Ebből az oviszobából biztos nem akarnak egyhamar hazamenni a gyerekek – minden adott a játékhoz

Ezt segítik az elhivatott óvodai dolgozók, a pedagógusok, akiket a kormányzat azzal is ösztönöz és támogat, hogy már negyedik éve minden szeptember 1-én emeli az óvodai pedagógusok és iskolai tanárok fizetését – tette hozzá a képviselő.

Fontos kötődési pont a Bányászotthon

A vasasi óvoda átadóján Őri László is beszédet mondott. Pécs alpolgármestere szerint többszörösen ünnepi pillanat ez az átadó.

– Pécs városa az elmúlt két és fél évtized legnagyobb intézményfejlesztési programját indította el, amiben kiemelt figyelmet szánt a pécsi bölcsődék és óvodák felújítására. De a keleti városrészt sem hagyta ki. Ezzel pedig régi adósságát törleszti a város a Hirden, Somogyban és Vasason élők felé – mondta Őri László.

Pécs alpolgármestere hozzátette: több mint 1,5 milliárd forintból összesen 9 óvoda és fél tucatnál is több bölcsőde újul meg a következő időszakban.

[su_note note_color=”#76f5ff”]A felújítás során a kétszintes vasasi épületbe lift került, és az épület használata valamennyi fogyatékkal élő részére lehetségessé vált. Az intézmény kiegészült orvosi elkülönítő szobával, szülői fogadóval és fejlesztő szobával, valamint megújult az óvoda melegítőkonyhája is. A belső terekben új fal- és padlóburkolat készült, továbbá az épületben a teljes gépészeti és villamossági rendszer megújult. A vízüzemű berendezések élettartamának növelése érdekében az intézmény vízkezelő berendezéssel lett ellátva.[/su_note]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő