16 C
Pécs
szerda, június 12, 2024
KezdőlapPTEVérző bőrt nyomtattak a pécsi egyetemen!

Vérző bőrt nyomtattak a pécsi egyetemen!

A 3D-nyomtatás hatalmas távlatokat kínál, ezt igazolták Pécsett: az igazihoz hasonló vérző bőrt hoztak létre.

A dr. Nyitrai Miklós által vezetett PTE 3D Projekt és a Szimulációs Oktatási Központ (MediSkillsLab) közös kutatócsoportja évek óta foglalkozik egészségügyi szimulátorok fejlesztésével. Számos demonstrációs eszközt és manuális készséget oktató modellt készített már az interdiszciplináris csapat. Agykamra modellek, műcsontok, sebvarró párnák után idén szeptemberben a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszékével együttműködésben gégemetszés (conicotomiás) szimulátorokhoz készítettek cserélhető, vérzést imitáló bőröket, valamint új gégemodelleket, közölte az egyetem.

A gyártási folyamat során innovatív 3D nyomtatási technológiát alkalmaztak – részben a bőr öntőformák, részben a kész gégemodellek előállítása során –, így a magasabb valósághűség mellett jelentős költségcsökkentést értek el a fejlesztők. Összehasonlítva a piacon kapható modellekkel, a szimulátorok tapintása sokkal jobban hasonlít a valódi bőrre, valamint a „vérzés” mennyisége is jobban szabályozhatóvá vált. Köszönhetően a 3D nyomtatási technológiáknak, az egyedi igények szerinti modellek is gyorsan és költséghatékonyan készíthetőek el.

Az új eljárással készült „vérző” bőrök szerdán debütálnak élesben a VIII. Európai Trauma Tanfolyamon, Pécsett, közölte az egyetem.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő