21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapHírzónaÁthangolják a dél-dunántúli adókat is

Áthangolják a dél-dunántúli adókat is

Kedden hangolják át a debreceni, a komádi, a siklósi és a pécsi tévéadót, így a vételkörzetükben 8 és 18 óra között néhány órára szünetel a tévéadások földfelszíni vétele – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn az MTI-vel.

Mivel az adók az áthangolás után más frekvencián sugározzák a tévéműsorokat, a digitális adások vételére alkalmas készülékeket (tévék, set-top-boxok) újra kell hangolni, hogy láthatóak legyenek a megszokott tévécsatornák.

A modern készülékek automatikusan megkeresik a csatornákat, de előfordulhat, hogy a nézőknek maguknak kell elindítaniuk az újrahangolást, ha azt tapasztalják, hogy egyes csatornák nem foghatók a megszokott helyen – tudatta a hatóság.

Az áthangolás csak a vevőkészülékeket érinti, a digitális földfelszíni adók lefedettségi területét nem, ezért nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása.

Az NMHH tájékoztató levélben és telefonon is értesíti a szükséges teendőkről azokat, akiknél az állami támogatás keretében szerelte be a vételi eszközöket. Az NMHH által beszerelt eszközök magyar nyelvű útmutatója elérhető a digitalisatallas.hu honlapon is, ahol az áthangolás menüpont alatt arról is tájékoztatást kaphat mindenki, hogy települése mikor lesz érintett a frekvenciacserében. Ezen kívül a 0680-38-39-40-es, ingyenesen hívható számon is kérhetnek segítséget a nézők.

A digitális átállás második ütemében érintett területeken az adóállomások áthangolása több szakaszban zajlik. A folyamat november 5-én indult Sopronban és november 28-án Kőszegen zárul.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő