20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaÁtvennék a Mátyás-sulit az evangélikusok

Átvennék a Mátyás-sulit az evangélikusok

Ha sikerül megállapodást kötnie a Pécsi Evangélikus Egyházközségnek a város önkormányzatával, a 2012/2013-as tanévtől kezdve a gyülekezet fenntartásában működhet tovább a Mátyás Király Utcai Általános Iskola – tájékoztatták lapunkat az érintettek.

Mint azt Németh Zoltán, az egyházközség vezető lelkésze elmondta, mintegy másfél-két évvel ezelőtt vetette fel a pécsi önkormányzat, hogy az intézmény fenntartását szívesen átengedné az evangélikusok számára.

A lelkész elmondta, kis egyházközség lévén, hosszasan mérlegelniük kellett, hogy fel tudnak-e vállalni egy ilyen feladatot. Végül az országos vezetés jóváhagyása után a minap a helyi gyülekezet közgyűlése döntött: a 2012-es tanévtől kezdve képesek működtetni a város egyik legrégebbi oktatási intézményét.

Németh Zoltán az evangélikusok által működtetett iskolákkal kapcsolatban elmondta: országos szinten 31 oktatási intézmény működik, s ezek mindegyike lényeges pluszforrás nélkül, az állami és a kiegészítő egyházi normatívából él meg. A Mátyás esetében is a jelenlegi számítások alapján ki lehet jelenteni, hogy felelős vezetéssel, a költségek racionalizálásával beleférnek a minimum nullszaldós működtetésbe.

A lelkész kifejtette: a tény, hogy egyházi fenntartás alá kerül az intézmény, nyilvánvalóan von majd maga után következményeket, ám a változások nem lesznek jelentősek. Az iskola fő profilját, azaz az erős zenei képzést mindenképpen meg kívánják őrizni, s a vallási jellegű oktatással kapcsolatban is hosszú időt szánnak az átállásra. Mindezzel együtt, tette hozzá, egyezség esetén természetesen egyházi szellemiségben és lelki háttérrel folyik majd a gyermeknevelés, -oktatás.

Dr. Lengvárszky Attila, az oktatási és kulturális bizottság alelnöke lapunknak a készülő változásokkal kapcsolatban azt mondta, azért hajlik az önkormányzat a működtetés átadására, hogy ezzel is hatékonyabbá tegye az intézményt, s a jelenleginél előnyösebbé váljon a pécsi közoktatás rendszere.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő