Hirdetés

Automata telefonhívással kereste meg a pécsieket az elmúlt napokban Péterffy Attila. A város polgármestere a városlakók akkumulátor-gyárakkal kapcsolatos álláspontjára, véleményére volt kíváncsi.

Emlékeztetőül: februárban a közgyűlés nyilatkozatot fogadott el arról, hogy ne épüljön a városban ilyen üzem. A helyi fideszes ellenzék akkor nem támogatta szavazatával a nyilatkozatot, most pedig a telefonos kampány miatt bírálja napok óta a Fidesz és pécsi médiája a városvezetést. Ma reggel kilenctől sajtótájékoztatót tartanak a kormánypárt pécsi vezetői, amiről természetesen később beszámolunk.

A városvezető Pécs Jövője Frakciószövetség nevében Csaba István (Pécs Jövője – MSZP) az alábbi nyilatkozatot juttatta el lapunkhoz a témában.

Mi fontos ügyekben, valódi kérdésekkel keressük fel a pécsieket, nem úgy, mint például a fideszes vezetésű Debrecenben, ahol akkor tartottak közmeghallgatást, amikor már épült a gyár. A Pécs Jövője városvezető frakciószövetségben nem fogjuk hagyni, hogy a pécsiek egészségére és környezetére káros akkumulátorgyárat hozzanak Pécsre, ahogy nemet mondtunk korábban az atomtemetőre és az uránbányára is.

Az ezzel kapcsolatos kezdeményezésünkben, amit a pécsi közgyűlés elé vittünk, benne volt, hogy az ilyen ügyekben is kikérjük a pécsiek véleményét. Ez történt most is. Szégyen, hogy a fideszes képviselők nem szavazták meg a pécsi akkumulátorgyár létesítése elleni előterjesztésünket. Az meg kimondottan szánnivaló magatartás, hogy ráadásul még viccet is csináltak a pécsi családok egészségét és jövőjét érintő ügyben olyan együgyű módosító javaslatokkal minthogy ne legyen Pécsett „unikornisszarv-gyár” és megszavaztatták a testületet arról is, hogy ne csapódjon aszteroida Pécsre.

Lehet viccelődni egy ilyen kérdésen, ki lehet nevetni a pécsiek szuverenitását és a környezetvédelmet. Ám az a gyanúm, hogy Debrecenben például kevesen nevettek őszintén, miután a fejük felett döntöttek akkumulátorgyár telepítéséről.

Ha tetszik a Fidesznek, ha nem, mi akkor is meg fogjuk kérdezni a pécsiek véleményét, és nem engedjük, hogy a helyiek egészségére és környezetére káros akkumulátorgyárakat hozzanak Pécsre.

A telefonos közvéleménykutatás bevett módszere a politikának, lehet tisztességesen csinálni, és lehet úgy, ahogy tette azt a 2019-es önkormányzati választási kampányban egy cég. Utóbbi közvéleménykutatásnak álcázva próbálta meg lejáratni az akkor még csak polgármesterjelölt Péterffy Attilát, hogy kinek a megbízásából, azt nem nehéz kitalálni. Emiatt nyomozás indult, a polgármester pedig később pert nyert a cég ellen.

Érdemes azt is felidézni, hogy 2019-ben Vári Attila, a Fidesz korábbi polgármester-jelöltje már akkor automata hívásokkal célozta meg a pécsieket, amikor hivatalosan még be sem jelentették, hogy ő lesz a párt jelöltje. 

A Fidesz egyébként rendszeresen alkalmazza a telefonos megkeresést marketing-eszközként, többek között Orbán Viktor kormányfő üzeneteit is juttatták el így választókhoz, olyanhoz is, aki a szolgáltatónál kifejezetten kérte a titkosítást és tiltotta a reklámcélú értékesítést.

FRISSÍTVE – A pécsi Fidesz sajtótájékoztatója

A fentiek tükrében finoman szólva ironikus, hogy a pécsi Fidesz frakció által meghirdetett – „A pécsi baloldal botrányos telefonos kampánya” című – péntek reggeli sajtótájékoztatót Csizmadia Péter frakcióvezető azzal kezdte, hogy az említett automata hívás „példa nélküli a pécsi közélet elmúlt időszakában”.

A sajtótájékoztatót egyébként azért hívták össze, mert úgy vélik, hogy a városvezetés telefonos kampányával – pontosabban a hívott telefonszámok megszerzésével – kapcsolatban felmerül a jogosulatlan adatkezelés, így pedig a személyiségi jogok megsértésének gyanúja.

Csizmadia Péter szerint a hívás „tartalmilag és formailag” is kifogásolható. Tartalmilag azért, mert a hívás témája – az akkumulátorgyárak Pécsre teleülésével kapcsolatos kérdések – olyan „hazugság, amivel a baloldal a hatalmát akarja megtartani”. A frakcióvezető szerint a pécsi akkugyár-létesítés „nem létező probléma”, amivel a polgármester azért kampányol, mert „nem áll jól a szénája”.

Formailag pedig azért aggályos a telefonhívás – folytatta Csizmadia –, mert nem tudni, hogy milyen adatbázisból és hogyan jutottak hozzá a hívott telefonszámokhoz. A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy az eset ezért „kísértetiesen hasonlít” Márki-Zay Péter kampányához és a datAdathoz köthető, adatkezeléssel kapcsolatos visszásságokra.

Mivel Csizmadia szerint a városvezetés az automata hívással kapcsolatos kérdéseikre nem válaszolt, ezért a helyi Fidesz kezdeményezni fogja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, hogy indítsanak eljárást az ügyben.

Noha „papíron” egy Fidesz-sajtótájékoztatóról volt szó, de ettől még az eseményen Berényi Zoltán képviselő is beült a narancssárga pártplakát elé, aki ugye nem fideszes, hanem öpés, de annyi baj legyen (meg KDNP-s, mintha számítana).

Berényi lejátszotta a szóban forgó hívást, amelyet elmondása szerint a letiltott telefonszámú vonalas otthoni telefonjának üzenetrögzítője vett fel, előtte azonban hozzátette, hogy korábban soha nem kapott kéretlen automata hívásokat (még reklámcélút sem!), csak és kizárólag Karácsony Gergelytől és Márki-Zay Pétertől. Ezért az április 18-ai közgyűlésen rá fog kérdezni a polgármesternél arra, hogy ki rendelte meg a hívást, az mennyibe került és milyen adatbázist használtak.

Szöveg: Pernecker Dávid, Nimmerfroh Ferenc

Kiemelt képünkön: Péterffy Attila polgármester a pécsi közgyűlés ülésén

Hirdetés