Hirdetés

Az elektromos autóbuszok károsanyag kibocsátásmentesek, ezért nagymértékben hozzájárulnak a közösségi közlekedés által kibocsátott szén-dioxid és más környezetterhelő anyagok mennyiségének jelentős csökkenéséhez.

Ahogy a Tüke Busz Zrt. sajtóközleményében írja, a 18 pécsi elektromos autóbusz üzemeltetésének egyik nagyon fontos mutatója a járművek környezetre gyakorolt pozitív hatása: a BYD és Mercedes eCitaro járművek eddigi üzemeltetésük során együttesen összesen 40 tonnával kevesebb károsanyag kibocsátással terhelték Pécs város levegőjét.

A zöld, élhető városkép törekvések között nem elhanyagolható a tiszta, egészséges környezet, levegőminőség, amelynek javításához az elektromos autóbuszok üzemeltetése is hozzájárul.

A pécsi városi közösségi közlekedés elektromos járművei ezidáig mintegy 16 000 kilogramm szén-monoxidtól óvták meg a városlakókat, érzékeltetésül ez a nagyjából 232 felnőtt ember súlyának felel meg. A BYD és eCitaro járművek közlekedésével nem terhelte a városi környeztet 108 cementes zsák súlyának megfelelő szénhidrogén származék sem (2707 kilogramm), és nem került a levegőbe az emberi egészségre kifejezetten káros nitrogén-oxid vegyületből 20 tonnát is meghaladó mennyiség sem. A közlekedés zöldítésével kapcsolatos törekvések, így az elektromos autóbuszok városi üzembe helyezése óta 217 kilogramm szilárd légszennyező anyag már nem terhelte a pécsiek egészségét – fogalmaz a társaság.

A 10 BYD autóbusz 2020. szeptemberétől, a Mercedes eCitaro – ugyancsak szóló – járművek 2023. februárjától szállítják a Pécsett utazókat. Ma már kivétel nélkül minden állomásról indulnak elektromos autóbuszok, így átszelik a város kelet-nyugati tengelyét, de a mecseki vonalakon is találkozhatunk velük. A Tüke Busz kiemeli, hogy a 18 elektromos jármű teljes hosszában alacsonypadlós kivitelű, 2-2-2 ajtóképletű, kényelmes, csendes autóbusz, méltán nyerték el a Pécsett utazók szimpátiáját.

A pécsi elektromos autóbuszflotta nemcsak a környezetterhelés csökkentése terén ért el számottevő eredményeket: a megtett a 2,7 millió kilométerrel maguk mögött, a BYD K9UB típusú szóló és a Mercedes-Benz eCitaro elektromos járművek üzemebe helyezésük óta 2024. májusáig együttesen már hatszor „tették meg” a Föld-Hold közepes távolságot, és „hatvanhatszor járták körbe az Egyenlítőt” – zárul a közlemény.

Hirdetés