Hirdetés

A nemzetközi zsűri döntése alapján választották ki az idei LOKART-győzteseket, melyeket azzal a 110 műalkotással együtt tekinthetünk meg, amelyek a 10 belvárosi kiállítóhelyen leltek otthonra a nyáron.

Pécs egyedülálló kortárs képzőművészeti fesztiválja, a másodjára megrendezett LOKART június 25-én zárult, 10 helyszínen – Zsolnay-negyed m21 Galéria, pálmaház, E26, Király utcai galériák, Ancora Art Galéria, Pécsi galéria, Művészetek és Irodalom Háza – 80 művész vett részt a rendezvényen, melynek témája az illúzió volt.

A díjakról pedig egy szakmai és egy műkritikus zsűri – tagjai: Thierry Raspail, a lyoni biennálé alapítója, a zsűri elnöke; Pierre Vasarely, az aix-en-provence-i Foundation Vasarely elnöke; Dénes Andrea, műgyűjtő; Pinczehelyi Sándor képzőművész, a Pécsi Galéria alapítója; Jeneses Ádám, a Fiatal Művészek Stúdiójának elnöke volt – döntött – foglalta össze a Librarius kortárs kult magazin.

Mint írják, a bizottság azokat az alkotásokat díjazta, amelyek a LOKART fő témájára, vagyis az illúzióra rezonálnak és a kortárs művészeti tendenciákat legeredetibb módon jelenítik meg.
  • A LOKART fődíja a Zsolnay Örökségkezelő NKft. által alapított 500 ezer forintos alkotói támogatás és a párizsi Liszt Intézetben egy önálló kiállítás rendezésének lehetősége. A fődíjasok Várnai Ágnes és Tina Kult a T(n)C csoport tagjai lettek.
  • A szakmai zsűri különdíjasaként Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia egy önálló kiállítást nyert az m21 Galériában.
  • A Vasarely Fondation különdíjasa, Pierre Vasarely felajánlásával Romhányi Veronika lett, aki alkotói rezidenciaprogramon és kiállításon vehet részt az Aix-en-provence-i Vasarely Alapítványnál.
  • A műkritikusok díjairól is döntés született. Kiállítási lehetőséget kapott a Pécsi Galériában Niloufar Basari lyoni képzőművész. A kritikusok zsűrijének különdíjasa a legjobb fiatal alkotói kategóriában Zalavári András, aki egy pécsi kiállítást és rezidenciaprogramot nyert ezzel.
  • A Musée d’art contemporain de Lyon (Mac Lyon) különdíjként kéthetes rezidenciaprogramot ajánlott fel a múzeum szervezésében, melynek győztese Neogrády Kiss Barnabás.
  • A Zsolnay Örökségkezelő NKft. Vizuális Művészeti Centrumának különdíja egy kiállítás az m21 Galériában, ezt Erell, lyoni urban artist nyerte.

A díjazottakról bővebben itt lehet olvasni, de azt se felejtsétek, bár maga a fesztivál véget ért, a kiállítások még augusztus, szeptember végéig várják a művészet iránt érdeklődő pécsieket. Kövessétek a lábnyomokat!

https://www.pecsma.hu/kultura/veget-ert-a-lokart-de-a-kiallitasok-meg-varnak/

Hirdetés