10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKorzóÉletmódAzok is megkapják az oltást, akiknek érvénytelen a taj-száma

Azok is megkapják az oltást, akiknek érvénytelen a taj-száma

Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a taj-számát – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Az adóhivatal április 7-ig csaknem 66 ezer olyan magánszemély adatát adta át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), akik úgy halmoztak fel hathavi tartozást, hogy jellemzően még csak a fizetéskönnyítési igényüket se jelezték. Pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendkívül méltányosan jár el járulékügyekben – hangsúlyozta az államtitkár.

Eddig 13 ezren kértek fizetési kedvezményt, az esetek 85 százalékában az adóhivatal engedélyezte is ezt, így több mint 213 millió forintnyi tartozásra kaptak könnyítést az érintettek – tette hozzá Izer Norbert.

A járuléktartozás rendezésére elegendő időt biztosítva – február 13-a helyett – március 10-én adta át a több mint hathavi tartozók adatait az adóhivatal a NEAK-nak.

Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek taj-számát, ami azzal jár együtt, hogy az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen már nem vehetik igénybe – idézte fel az államtitkár.

Mint mondta: most a koronavírus-járványban az a legfontosabb, hogy mindenki megkaphassa a védőoltást és a betegség elleni gyógyszer is eljuthasson azokhoz, akiknek szükségük van rá.

Ezért a taj-szám esetleges érvénytelenítése ebben a két esetben nem jár negatív következményekkel.

Bár a koronavírus elleni oltáshoz egyébként egyáltalán nincs szükség taj-számra, tehát mindegy, hogy érvényes-e. Ugyanis a jogszabály szerint „a járványügyi érdekből minden tartósan Magyarországon tartózkodó személynek jár a vakcina, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e taj-számmal, biztosítással” – írja a 24.hu Falus Ferenc volt tiszti főorvosra hivatkozva.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő