22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapVálasztás 2018Beindul a migránspárti Soros irodája Pécsen

Beindul a migránspárti Soros irodája Pécsen

Mintegy 100 millió forintot oszt ki a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítványok pénzéből egy pécsi szervezet, az Emberség Erejével Alapítvány. A pénzhez jutás körülményeiről pénteken Pécsett tartottak fórumot. A Fidesz pécsi elnöksége azt közölte, a következő közgyűlésre határozati javaslatot nyújtanak be az ügy kapcsán, és azt kérik a pécsiektől, ne adjanak helyet a Soros-kampányközpontnak.

Pécsett tartott fórumot pénteken az Emberség Erejével Alapítvány, amely egy új, az Erősödő Civil Közösségek (ECK) elnevezésre hallgató programot hirdetett meg. Mint kiderült, a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok 130 millió forintot szánnak a Dél-Dunántúlra, ebből különböző programok, akciók és események valósulhatnak meg.

A Nyirati András programigazgató és Peták Péter programkoordinátor által előadottakból kiderült, nemcsak civil szervezetek, egyesületek pályázhatnak, hanem be sem jegyzett, úgynevezett „önszerveződő informális csoportok is”, itt a csoportot vezető magánszeméllyel szerződnek majd. Az előadáson az derült ki, nincsen szorosan vett téma, szinte minden tárgykörben lehet pályázni. Az úgynevezett Indító keretében közelebbről meg nem határozott „akciókra, eseményekre, folyamatokra” lehet kapni pénzt félmilliós keretig, míg a hosszabb programokra 1-3 millió forint juthat.

Pénteken tartottak tájékoztató fórumot

Az is kiderült, a Soros György alapítvány által biztosított összeg valójában 130 millió forint, aminek tetemes hányadát a szervezők kapják, hiszen mintegy 30 millió a szervező alapítvány úgynevezett co-working irodájára, képzésekre, mentorálásra megy, a 100 milliót osztják ki a jelentkezőknek.

A jelentkezési határidő meglehetősen szoros, hiszen december 8-án tartották a fórumot, január 15-ig már be is kell adni a pályázatot, februárban döntenek, és a terveket márciustól meg is kell valósítani. Érdekesség, hogy a pályázók indoklást nem kapnak arról, miért fogadták el vagy utasították el pályázatukat – vagyis annak adhatnak pénzt, akik nekik tetszenek -, ami egy közpénzből működő pályázatnál furcsa lenne, de  „vállaljuk, hogy ez egy magánadomány-program” – hangzott el a szervezőktől.

Az eseményen az is kiderült, a civil szervezetek által létrehozott programok kommunikációs felületein csak az ECK-logóját kell feltüntetni, az Emberség Erejével Alapítvány vagy a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok logóját nem.

Rendkívüli elnökségi ülést tartott pénteken a Fidesz pécsi elnöksége. Mint Hoppál Péter, a Fidesz pécsi csoportjának elnöke elmondta: ennek apropója az a bejelentett tény, amely szerint úgy tűnik, hogy a vidéki Soros-kampányközpontok között Pécs is helyet kap.

– Áttekintettük ezt a helyzetet, mérlegeltük, hogy felelősen mit reagálhatunk erre a szituációra – mondta Hoppál Péter, aki elmondta, a következő közgyűlés elé egy határozati javaslattervvel fognak állni, hogy a közgyűlés közjogi keretein belül adjanak a pécsieknek tájékoztatást.

Hoppál Péter ismertette az elnökség határozatát

– Nem tartjuk elfogadhatónak a Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül a pécsi Soros-kampányközpont kitűzött céljait – hangsúlyozta Hoppál Péter, aki kiemelte, abból a tényből, hogy 130 milliót kap egy pécsi alapítvány a Soros György vezette szervezettől, egy egészen egyszerű következtetéssel el lehet jutni oda, hogy miért éppen pár hónappal az országgyűlési választások előtt történik ilyen lépés.

– Nagyon könnyű levezetni, hogy milyen szándékkal érkezik ez az óriási támogatás – emelte ki Hoppál Péter, aki azt is vázolta, a Soros György publikációiból, megnyilvánulásaiból összeálló, Soros-tervként ismert elképzelés a migrációt nem támogató országok ellenében nyilvánulna meg. Hoppál Péter emlékeztetett rá, a pécsiek 2015-ben, mielőtt megépült a határkerítés, maguk is szembesülhettek a migráció hatásaival. A képviselő azt kérte a pécsiektől, ne adjanak lakhelyet a Soros-kampányközpontnak.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő