Kormányellenes hálózatot épít Pécsen is Soros György

Civilekkel szállna szembe a kormánnyal Soros György – legalábbis egy baloldali lap így kommentálja azt a pályázatot, aminek keretében egy pécsi alapítvány is eloszthat 100 milliót. A kormány szerint hálózatot épít a multimilliárdos. 

Az amerikai kiadású, balliberális milliárdos által segített Abcug.hu adott hírt arról, hogy a Soros György által vállaltan támogatott program részeként két vidéki városban, Pécsen és Debrecenben is civileket támogatnának, hogy azok szembeszálljanak a kormánnyal.  

A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány azért indította el a projektet állítólag, hogy a multimilliárdos erősítse a helyi civil kezdeményezéseket, azzal a nem titkolt céllal – ahogyan ez az Abcug.hu népszerűsítő cikkének címéből kiderül –, hogy a magyar kormányt támadják. A különböző központokból várhatóan a későbbiekben egy hálózatot hoznak létre.

Pécsen az Emberség Erejével Alapítványt bízták meg azzal, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal együttműködve egy pályázati keretből osszon szét – néhány hónappal a választások előtt – 100 millió forintot a dél-dunántúli régióban civileknek, akár közösséget alkotó magánszemélyeknek is.

Nem politizálnak

Nyirati András, az alapítvány kuratóriumi elnöke szerint ők nem politikai célokra kapták a forrást, hanem azért, mert meg kell erősíteni a civileket.

– A pályázatnak az a célja, hogy emberek közösségeket hozzanak létre, és megértsék, hogy nekik is tenniük kell azért, hogy jobbak legyenek az életkörülményeik. Ezért kapta az erősödő civil közösségek címet a pályázat, amelynek keretében egy adott közösség által felvázolt probléma kezelésére várjuk a javaslatokat – közölte.

Nyirati András szerint ő igyekszik nem törődni a politikai véleményekkel, nem végeznek politikai tevékenységet, komolyan is gondolják a függetlenségüket, és soha semmilyen pártnak a rendezvényén nem vettek részt, még akkor sem, ha megkeresték őket.

Pénzügyi spekulációk, milliárdok

Soros Györgyről az akkor még erősen baloldali Origo.hu azt írta 2009-ban, hogy miután 2008. októberben drasztikusan zuhant az OTP árfolyama, a PSZÁF Soros György cégét hozta összefüggésbe az üggyel, akkor félmilliárd forintra büntette az üzletembert. Ez volt a felügyelet történetének legnagyobb ilyen jellegű bírsága. Soros pénzügyi, politikai befolyását is jól jelzi, hogy Franciaországban elítélték bennfentes kereskedelemért, mert a szocialista kormány idején, 1988-ban bankfelvásárlást hajtott végre, és akciójával 2,28 milliárd dolláros haszonra tett szert.

Az, hogy milyen csillagászati összegről volt szó, mutatja, hogy abban az évben a magyar átlagkereset bruttó 9000 forint volt.

Szintén – a még baloldali beállítottságú – Origo számolt be arról is, hogy Soros György számlájára írták az 1992. szeptember 16-ai “fekete szerdát” is, a brit font összeomlásának napját, amivel Angliát döntötte súlyos pénzügyi válságba, míg ő 1 milliárd fontot kaszált. Hasonlóan alakult Soros szerepe az 1997-es délkelet-ázsiai gazdasági krízisben. Akkor is a helyi pénzek gyengülésére játszott és nyert is, válságba döntve több országot is. Mint ismert, Soros György többször is azt hangoztatta, hogy bevándorlókat kell telepíteni Európába, a menekültek védelmét pedig a nemzeti határok megléte gátolja.

Fantáziálás
Nyirati Andrást kérdeztük arról is, hogy ilyen előzmények láttán vállalják-e a multimilliárdos forrásait, hiszen éppen a pécsi alapítvány célkitűzéseivel ellentétes az, hogy Soros ügyleteinek köszönhetően súlyos pénzügyi válságok alakultak ki, amelyek durván érintettek családokat, emberek vesztették el munkájukat, megélhetésüket. Az elnök szerint az csak fantáziálás, hogy honnan van a pénz, mert ők a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal köttettek együttműködést, számukra az a fontos, hogy olyan programot valósítsanak meg, ami illeszkedik az eddigi munkájukhoz. A Soros-féle bevándorláspolitika kapcsán pedig azt mondta, hogy a pályázat szempontjából nem lényeges az, hogy ő mit gondol.
Hálózatot építenek
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy a Soros-féle hálózat benevezett a magyar választási kampányba. Úgy fogalmazott: a Soros-hálózat pártszerűen működik, el akarja mozdítani és meg akarja gyengíteni azokat a kormányokat, amelyek a muszlimok betelepítésével szemben fellépnek. A kormányfő ezért arra számít, hogy Magyarországon a Soros-hálózat propagandát fog folytatni, meg fogja erősíteni a civil szervezeteket, emberek százait és ezreit fogja fizetni, a választás időpontjára pedig úgynevezett civil központokat fog létrehozni az ország különböző részein, amelyek pontosan úgy működnek majd, ahogyan a kampányban a pártok szoktak.

 

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Soros György évtizedek óta támogatja a magyar kultúrát és civil szférát. Köszönet jár neki azért, hogy nem feledkezik meg a nehéz sorsú embereken segítő, de forráshiánnyal küszködő pécsi civilekről sem.

  2. Az “újságírás” szennye, mocska. A hazugság összeforr Pécsen Bóka Máté nevével.

Comments are closed.