19 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálBelváros: korán zárnak be az üzletek?

Belváros: korán zárnak be az üzletek?

A pécsi vásárlók szerint gond van az üzletek nyitva tartásával. Szívesebben nézelődnének munkaidő után  a boltokban, mert napközben erre nincs lehetőségük. A kereskedők egy része viszont azt mondja, kidobott pénz lenne, ha estig kellene várniuk a vevőket.  

Melegebb tavaszi és nyári estéken, hétvégén rengeteg ember járja a belvárost, sokan fagyiznak, sétálnak vagy épp beülnek egy-egy ételre, italra az éttermekbe. A pécsiek és a turisták azonban esténként szinte kizárólag bezárt boltokkal találkoznak, hiszen a legtöbb üzlet délután 4-5 óra körül, szombaton pedig 12-13 órakor lehúzza a rolót – mindeközben a bevásárlóközpontok viszont nyitva vannak. A mediterrán országokban, de Erdély egyes nagyobb városaiban is jellemzően estig várják a kuncsaftokat.

Lapunk több boltot is megkérdezett, legtöbben azt mondták, hogy nem lenne vevőjük, csak ablakon kidobott pénz lenne, ha estig is nyitva lennének.

Szauer József, egy művészeti kellékeket áruló üzlet tulajdonosa azt mondta, ők korábban próbálkoztak az esti nyitva tartással és a hétvégivel is, ám 17 óra után már szinte senki nem járt náluk, és szombaton is csak a déli harangszó előtt vásároltak néhányan.

– Nem érte meg nyitva lenni – mondja. Szerinte a nagy bevásárlóközpontokban is csak azért van sok ember, mert az egész légkondicionált és a fiatalok szívesen töltik ott az idejüket.

Esténként lepik el az emberek a belvárost tavasztól őszig. Mégsem éri meg nyitva lenni?

Néhány kivétel viszont akad. Ilyen az egyik Király utcai bolt is. Jász Róbert turkálója este 8-ig nyitva van.

– Az első időszakban nagyon kevesen jöttek be, de ésőbb már egyre többen. Igaz, ehhez az is kellett, hogy valami mást nyújtsak, mint ami a megszokott – magyarázta.

Jász szerint a fő probléma az, hogy nincsenek játszóterek, zöldterület a környéken, valamint kevés a parkolóhely. Úgy látja, ma mindössze este nyolctól éjfélig él az utca, ezen kellene változtatni – véli. Mindemellett úgy gondolja – bár ő magánbérleményben van – magas a városi üzlethelyiségek bérleti díja is, amit nehéz kitermelni.

[frame]

Sok vagy kevés a bérleti díj?

Barna Béla, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója korábban leszögezte: a piac határozza meg az áraikat, a bérleményeket ugyanis liciteljáráson hirdetik meg. A leendő bérlő pedig eldöntheti, hogy az adott összegért hajlandó-e kivenni az üzletet, vagy sem.

[/frame]

 

PÉCSMA PRESSZÓ

Többek között a belvárosi üzletek nyitvatartásáról, a belváros jövőjéről, lehetőségeiről és számos érdekes témáról kérdezzük ma meghívott vendégeinket a PécsMa Presszóban, az Örökségfesztivál keretében a Sétatéren, szombat 18 órától!

Kérdezzen Ön is, mondja el véleményét vendégeinknek: Csaba Ders városi főépítésznek, Márta Istvánnak a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatójának, Dr. Pavluska Valéria  közgazdásznak és Marsalkó Péter fotóművésznek.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő