14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátBemutatták a pécsi zoo legújabb üdvöskéit: megérkeztek a vörös pandák!

Bemutatták a pécsi zoo legújabb üdvöskéit: megérkeztek a vörös pandák!

Kicsik és nagyok, idősek és fiatalok örömére a pécsi állatkert péntek délután bemutatta két legújabb lakóját: a gombszemű, selymes és puha bundájú, játékos, hihetetlenül aranyos vörös pandákat. A fiatal ikerpár egy franciaországi állatkertből került Pécsre.  

A támogatók által Jázmin és Tara névre keresztelt két vörös macskamedve – ahogy hivatalosan nevezik a vörös pandákat – több, számukra adományozó cég és persze a sajtó képviselőinek részvételével költözött új lakóhelyére péntek délután. Látszólag egyáltalán nem zavarta őket a sok érdeklődő jelenléte: bejárták a részükre kialakított, rendkívül környezetgazdag kifutót, jót falatoztak a gondozók által csak „pandakekszként” emlegetett takarmányból.

Amint arról lapunk már korábban is beszámolt, hatalmas összefogás kellett ahhoz, hogy a két fiatal vörös panda ide kerülhessen. A zoo még a nyáron fogott gyűjtésbe, hogy a több milliós kifutót megépíthesse a tündéri emlősök számára. Szerencsére sok magánember és cég is a kezdeményezés mellé állt, így a vártnál még magasabb összeg is összejött.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere is a példás összefogásról beszélt a sajtóeseményen egybegyűlteknek, mely szerinte a 2020-as esztendőt áthatja. Elmondta, 60 éve az állatkert a lakosságnak hála valósulhatott meg, majd a koronavírus-krízis miatt szintén társadalmi együttműködésre volt szükség ahhoz, hogy átvészelje ezt a nehéz időszakot.

Bognár Szilvia és a támogató partnerek a beköltöztetésnél is segíthettek

– Több mint 25 éve dolgozom az állatkertben, így már sok tapasztalatot gyűjtöttem a különböző fajokat illetően. Azt elmondhatom, hogy az az állat, amelyik mindig mosolyt csal az arcomra, a vörös panda. Úgy gondolom, ezzel a látogatók is így lesznek – vélekedett Andricz Bertold, az állatkert szakmai igazgatóhelyettese. Lapunknak később azt is elárulta, hogy még nem került rá sor, de már nagyon várja, hogy megdögönyözhesse a vörös szőrmókokat.

A pécsi állatkertben egyébként évek óta dolgoznak azért a szakemberek, hogy csatlakozhassanak a vörös panda fajmegmentő- és tenyészprogramjához (EEP) és kezdetben a két fiatal nőstény tartásával járuljanak hozzá a lenyűgöző faj fennmaradásához. Mint arról Siptár Dávid, a zoo ügyvezetője korábban lapunkat tájékoztatta, az ígéretek szerint később hímnemű példány is érkezik majd Pécsre, hogy a vörös pandák szaporítása is elindulhasson.

A kifutó egyébként még nincs teljesen kész, egy úgynevezett elkülönítő és az azt a fő kifutóval összekötő híd kialakítás alatt állnak. Erre a második helyre azért van szükség, hogy ha betegség, vemhesség, esetleg civakodás miatt külön kellene választani az állatokat – árulta el Pap Zsuzsanna, az állatkert gyűjteményi és nevelési vezetője a sajtóeseményen.

Mint elhangzott, a faj nevét annak köszönheti, hogy medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska. Ugyan a vörös macskamedve vagy panda ragadozó, de gyakorlatilag vegetáriánus, hiszen tápláléka jellemzően mégis növényi. Mivel éjszakai állatról van szó, a nappalokat többnyire valószínűleg a két pécsi példány is alvással tölti majd. Mindazonáltal a faj egyedei kedvelik a hűvösebb időt, így ősszel és télen is jól megfigyelhetik majd őket a látogatók.

Íme, itt van galériánk a nagy beköltözésről: 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő