26 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálBertók László emlékére ültettek fát a Tudásközpontnál

Bertók László emlékére ültettek fát a Tudásközpontnál

Az idén szeptemberben, életének 84. évében elhunyt pécsi író-költőre emlékeztek november 23-án. Bertók László élete és munkássága előtt faültetéssel és ünnepi műsorral tisztelegtek a Csorba Győző Könyvtár szervezésében. 

Bertók Lászlóról korábban Ágoston Zoltánt idézve emlékezett meg a pécsi önkormányzat. A napsütéses novemberi délutánon szervezett, faültetéssel egybekötött ünnepségen pedig Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója és a nevezett Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője emlékezett az elhunytra.

Miszler Tamás beszédében kiemelt néhány fontos momentumot az író-költő életéből, méltatta munkásságát; sőt egy történetet is felidézett arról, hogy mikor Bertók László nem igazán találta a helyét a városban és azon gondolkodott, hogy visszamegy Nagyatádra, felkereste Csorba Győzőt, aki azt mondta neki, hogy ha költő akar lenni, akkor itt kell maradnia.

„Bertók László pedig itt maradt, pécsi lett, nagy költő lett, és mindvégig hű maradt a könyvtárossághoz. Emlékét megőrizzük” – fogalmazott a könyvtárigazgató.

Egy japán cseresznyefa került a Tudásközpont északnyugati oldalán fekvő füves területre, jövőre pedig egy emléktáblát is elhelyeznek majd itt Bertók Lászlónak

Ágoston Zoltán a faültetés előtt eképpen fogalmazott: „Úgy tudom, a most ültetendő japán cseresznyének nincs termése, nem hajt hasznot. Ez azonban nem baj, hisz Bertók költészete sem kecsegtet megfogható haszonnal. De gyökérzete a magyar nyelv és költészet legjavából táplálkozik, egyenes a törzse, lombja enyhet is tud nyújtani, s mindig újra és újra virágzik abban, aki olvassa.”

A megemlékezésen közreműködött Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színésze is, aki Bertók László műveiből mondott el hármat. Az eseményen részt vett Bognár Szilvia alpolgármester és az író fia, Bertók Attila is.

Bertók László életpályájáról IDE KATTINTVA olvashatunk bővebben. 

Galériánk a faültetésről: 

Miszler Tamás
Ágoston Zoltán
Köles Ferenc


December 7-ig még nevezhetünk a Jelenkor és a Pécs8 irodalmi pályázatára, melyet szintén Bertók László emlékére írtak ki: 

https://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/gondoljuk-ujra-bertok-laszlo-verset/

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő