Borzalmas körülmények között nevelték hat gyermeküket a baranyai „mintaszülők”

A Siklósi Járásbíróság 2020. január 21-i tárgyalásán L.I. elsőrendű és L.I. másodrendű vádlottakat 6 rendbeli társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésében bűnösnek mondta ki, ezért a bíróság őket 1 év 6 hónap börtönre ítélte, egyúttal szülői felügyeleti jogukat megszüntette. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá a felfüggesztés próbaidejére elrendelte pártfogó felügyeletüket.

A vádlottak szűkös anyagi körülmények között éltek, egyiküknek sem volt munkahelye, illetve rendszeres jövedelme. Hat gyermekük született.

Lakóhelyüket és annak környezetét borzasztóan elhanyagolták, házuk és annak udvara rendezetlen és koszos volt.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Sellyei Járási Hivatalának családgondozói először alapellátásban részesítették gyermekeiket, majd 2014 júniusában a gyermekek védelembe vételét rendelték el.

A vádlottak a hatóság által előírt szabályoknak a későbbiekben sem tettek eleget, otthonukban továbbra sem tartottak rendet, heteken át nem takarítottak. Ráadásul a házban tárolták a szemeteszsákokat, amelyek penetráns szagot árasztottak és fertőzésveszélyesek voltak.

A pár emellett nem szerzett be elegendő mennyiségű tűzifát, ezért nem tudták biztosítani a gyermekek számára a megfelelő hőmérséklet. Kiskorú gyermekeik megfelelő öltöztetéséről és tisztálkodásáról sem gondoskodtak. A kicsik mezítláb, zokni és papucs nélkül, vékony ruházatban éltek a fűtetlen lakóházban. Óvodás korú gyermekeiket nem vitték oviba, így nem gondoskodtak fejlesztésükről és ellátásukról sem.

A szülők az ikreket napközben rendszeresen a rácsos kiságyukban tartották, alig vették ki őket onnan. Érzelmileg elhanyagolták gyermekeiket, nem foglalkoztak, nem játszottak velük.

Magatartásukkal a vádlottak kiskorúak nevelésére vonatkozó kötelességüket súlyosan megszegték, és ezzel gyermekeik testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztették.

Az ítélet jogerős.

Hirdetés