24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapHírzónaÁllamtitkári vizit a pécsi beruházásnál

Államtitkári vizit a pécsi beruházásnál

Új üzemcsarnokot épít jövő év novemberéig, egyúttal növeli dolgozói létszámát a biztonságtechnikai termékeket gyártó pécsi Strauss Metál Kft., amely 225 millió forintot költ tervei megvalósítására.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a cég telephelyén a munkahelyteremtő beruházással kapcsolatos szerződés aláírásakor hangsúlyozta: Magyarország számára az egyik legfontosabb feladat annak megteremtése, hogy minél több ember találja meg itthon a boldogulás lehetőségét.

„Ezt a célt szolgálja a tárca idén februárban meghirdetett pályázata, amely 5 milliárd forinttal támogatja a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait. Az erre fordítható összeg tavaly és tavalyelőtt még csak 2 milliárd forint volt” – közölte.

Az államtitkár örömének adott hangot, hogy az idei pályázatra benyújtott igények mértéke a duplája volt a rendelkezésre álló keretnek. Értékelése szerint ez azt jelzi, hogy az érintet szektorba sorolt cégek tudnak és akarnak fejleszteni.

Czomba Sándor annak a véleményének is hangot adott, hogy összehangolt tevékenység szükséges a foglalkoztatottak számának növeléséhez. Rámutatott, hivatalosan jelenleg 3,7-4 millió ember dolgozik Magyarországon, ebből csak 1,2 millióan tevékenykednek a termelő ágazatokban.

„Ebben elengedhetetlenül fontos az előrelépés. Meggyőződésem, hogy a kormány által kijelölt irány az egyedüli jó irány a gazdaság élénkítéséhez, a foglalkoztatási adatok javításához” – tette hozzá.

Szekó József, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács fideszes elnöke arról szólt, hogy Magyarországon sokan hajlamosak csodát várni a külföldi tőkétől, a külföldi beruházóktól.

„Sokáig a települések legfőbb törekvése volt, hogy vonzóvá váljanak a külföldi tőke számára. Sok helyen előfordult azonban, hogy a megvalósult beruházásoknak keserves ára lett, a befektetők később ugyanis odébbálltak egy jobb keleti lehetőség reményében, és rengeteg munkanélkülit hagytak maguk után”.

A politikus szavai szerint az élet kényszerítette ki azt a felismerést, hogy a hazai kis- és középvállalkozókat kell helyzetbe hozni, megbecsülni, mert ők nem mennek el, és a helyben történő foglalkoztatásban, fejlesztésben érdekeltek.

Strausz János, a Strauss Metál Kft. vezetője és tulajdonosa elmondta, hogy 195 millió forintból egy 1700 négyzetméteres új üzemcsarnokot emelnek, 30 millió forintot pedig korszerű gépek beszerzésére költenek. A 225 millió forintos fejlesztésből 95,7 millió forint a hazai és európai uniós dotáció, amely a jelenlegi 30 mellett további 12 munkavállaló foglalkoztatását tesz lehetővé.

A tulajdonos az MTI érdeklődésére kitért arra: vállalkozása két évtizede működik. A cég több száz biztonságtechnikai terméke közül a legtöbb a különböző páncélszekrényekből készül, de vállalják ügyfélhívó berendezések, postázószekrények és úgynevezett átlövésálló berendezések gyártását is. A termékek több mint a felét Magyarországon értékesítik, mintegy 40 százalékát Romániába, Szlovákiába, és egyebek mellett Hollandiába szállítják.

A Strauss Metál Kft. és Strausz János egyéni vállalkozása tavaly összesen 400 millió forint árbevételt és 10 millió forint nyereséget, 2009-ben 326 millió forint árbevételt és másfél millió forint nyereséget ért el.
Strausz János elmondta, tervezik, hogy a jobb értékesítés reményében még az idén üzletet nyitnak Budapesten, később pedig a környező országok fővárosaiban.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő