13 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
Kezdőlapne pipáld kiMi köze a pókhálónak az öregedéshez?

Mi köze a pókhálónak az öregedéshez?

A pókok hálószövésének tanulmányozásával akarják megfejteni francia kutatók, hogy milyen szerepet játszik a kor más élőlények, köztük az emberek magatartásában.

A fiatal házi pókok tökéletes szögekkel és pontos mintázattal szövik pókhálójukat, ám ahogy öregszenek, hálóik mintázata romlik, tátongó lyukak, szabálytalan formák jelennek meg rajtuk.

A pókok valószínűleg azért vesztik el az öregedéssel hálószövő képességüket, mert központi idegrendszerük elkezd leépülni – idézte Myléne Anotaux-t, a Nancyi Egyetem kutatóját a ScienceDaily tudományos hírportál.
„Kutatásunk következő lépése az lesz, hogy megértsük, vajon a központi idegrendszerben fellépő, korral összefüggő változások állnak-e a különféle magatartásformák mögött” – tette hozzá.

A francia szakemberek az Európában található egyszerű házi pókot, az álkeresztes pókot (Zygiella x-notata)vizsgálják, mivel annak élete csak 12 hónapig tart, és egyszerű központi idegrendszere ideális szerv annak a bonyolult folyamatnak a megértésére, miként hat az öregedés az élőlények magatartására.

A Society of Experimental Biology éves konferenciáján Glasgow-ban mutatják be a szakemberek részletesen tanulmányukat.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő