Futócipő választás: AI-val vagy nélküle?

Napjaink digitális forradalmának központi elemét, az AI-t (artificial intelligence) vagy MI-t (mesterséges intelligencia) életünk egyre több területén használjuk. Az orvostudományban éppúgy segítségünkre lehet, mint a mezőgazdaságban, energiaszektorban vagy akár a marketingben. 

Bővebben: Futócipő választás: AI-val vagy nélküle?

Ha kell, igénybe vehetjük szövegírásnál, ügyfélszolgálati munka kiváltására vagy az oktatásban is, de a hétköznapi döntéseink meghozatalában is támogathat. Tegyük fel, hogy futócipőt szeretnél venni, de nem tudod, hogyan indulj el. Ebben is segédkezhet az AI, de inkább csak akkor, ha járatos vagy futás világában és a promptolásban. 

Ha most vágsz bele, akkor jobb, ha ellátogatsz néhány szakboltba vagy internetes oldalakon hasonlítod össze a lehetőségeket. Ez utóbbira jó példa a részletes futócipő kereső a Cipőteszt portálon. 

Ha AI-val keresnél futáshoz lábbelit….

Gyakorlott futó vagy, ismered a futócipők piacát? Használtál már máskor is mesterséges intelligenciát? Akkor nyugodtan hívd segítségül az AI-t, hogy gyorsan tudj dönteni! 

A jó kérdezés/utasítás a kulcsa annak, hogy milyen választ kapsz a MI-től. Ezek az ún. promptok. Arra mindenképp figyelj, hogy jól csináld! Néhány tipp:

  • Nézz meg más felhasználókat, hogyan csinálják!
  • Légy rövid, tömör és érthető!
  • Annál pontosabb válasz érkezik, minél jobban kontextusba helyezed a keresésed.
  • Konkrét célokat határozz meg, és légy egyértelmű!
  • Köztudott, hogy a legtöbb AI szeret mellébeszélni, ezt csökkentheted, az OpenChatGPT esetében például, ha a “hőmérsékletet” lejjebb veszed a beállításokban.

Lábbeli keresésénél a promptban mindenképp add meg, hogy milyen típusú futásra gondolsz! Ez jelentős mértékben konkretizálhatja a MI javaslatát.

Nem erre számítottál?

Ha úgy látod, nem a megfelelő választ kaptad az AI-tól, akkor nagy valószínűséggel nem volt elég részletes az utasítás. Persze ezt csak akkor fogod tudni, ha a témában jártas vagy, és a fejedben él egy kép arról, mit szeretnél.

Érdemes különböző promptokat tesztelni, hogy jobban megismerd a rendszer reakcióit. Ha nem elég pontos eredmény érkezik, módosíts nyugodtan az utasításon, minimális változtatásokkal is sokat érhetsz el. Ami lényeges: türelmesnek kell lenned, és nyitottnak a tanulásra. Csak így lesz sikeres az együttműködésed a mesterséges intelligenciával.

Amikor a részletes kereső segít

Most kezdenéd a futást, és még az AI-t sem igazán ismered? Akkor jobb, ha részletes keresőkben próbálod megtalálni a számodra megfelelő futócipőt, vagy ellátogatsz egy futócipő szakboltba. Maradjunk a Cipoteszt.hu oldalánál! Itt 160-nél is több lábbeli között tudsz szűrni, 12 feltétel mentén. Többek között megadhatod a típus mellett a márkát, a lábfejed szélességét vagy azt is, hogy mire fogod használni. Nem is kell minden opciót bejelölnöd ahhoz, hogy kidobja Neked a feltételeknek megfelelő futócipőket.

Láthatod, hogy a hagyományos keresők éppen olyan jó szolgálatot tehetnek, mint az AI. Tőled, a tapasztalatodtól függ, hogy melyikkel próbálkozol. Minél nagyobb a rutinod és minél több ismereted lesz, annál könnyebben ki tudod majd választani a legjobb futócipőt.

(x)

Hirdetés