Munkavállalás a nyugdíjas években – hogyan találjanak munkát a nyugdíjasok?

Ahogy a világ változik és fejlődik, egyre több nyugdíjas dönt úgy, hogy továbbra is aktívan részt vesz a munkaerőpiacon: cikkünkben a nyugdíjasok számára szóló munkalehetőségekről és azok megtalálásának lehetőségeiről mesélünk.

A nyugdíjas kor nem azt jelenti, hogy vége a világnak és abba kell hagyni minden tevékenységet, ami a személyes fejlődéssel és az aktív pénzkereséssel kapcsolatos. Sőt, ez az időszak egy inkább új lehetőség, amikor több idő juthat felfedezni az igényeket, az ezekhez kapcsolódó adottságokat, amelyekkel akár új karrierbe is lehet kezdeni, kortól függetlenül! Napjainkban sok nyugdíjas érzi úgy, hogy még aktívan szeretne részt venni egyes tevékenységekben, legyen szó teljes- vagy részmunkaidős állásokról. Ez számos szempontból előnyös: a nyugdíjasok számára azért, mert így továbbra is hasznosnak érzik magukat és teljes anyagi biztonságban lehetnek, a társadalom számára pedig fontos a szakmai tapasztalat és rátermettség, amivel a nyugdíjasok garantáltan rendelkeznek. A Jooble álláskereső platform számos lehetőséget kínál azoknak, akik már munkavállalóként befejezték pályafutásukat, mégis szeretnének valamilyen elfoglaltságot a hétköznapokra. Az ország teljes területén, akár Budapesten, akár vidéken lehet találni munkát nyugdíjasok számára – az álláshirdető oldalon több a betöltetlen állás Békéscsaba környékén is, amit érdemes felkeresni.

A modern technológia és az internet korszakában rengeteg lehetőség áll rendelkezésre: az online munkavégzés és a távmunka például lehetővé teszi, hogy a nyugdíjba vonult személyek is otthonról dolgozzanak, rugalmasan beosztva szabadidejüket és kihasználva a digitális eszközök nyújtotta előnyöket. Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, egyre több munkáltató is beismeri a nyugdíjas munkavállalók értékét, ezért külön fejlesztői programokat és lehetőségeket kínál számukra.

Ebben a cikkben megosztjuk a legjobb gyakorlatokat és tippeket azzal kapcsolatban, hogyan találhatnak munkát a nyugdíjasok, miképp kamatoztathatják meglévő tudásukat, valamint hogyan jelentkezhetnek különböző álláslehetőségekre az online álláskeresési platformokon.

Munkakeresés nyugdíjasként – hogyan is álljunk hozzá?

  1. Nyugdíjasként mindenképp érdemes átértékelni a már meglévő munkatapasztalatokat, képességeket, hiszen számos olyan dolog elsajátítható egy ilyen hosszú pályafutás során, ami a modern munkaerőpiacon már nem olyan elterjedt, mégis kifejezetten hasznos, csak kissé feledésbe merült. Itt lehet szó bármilyen szervezői, vezetői vagy kommunikációs képességről, de a problémamegoldó készség is olyan erény, amit nagyra értékelnek legnagyobb a vállalatok is.
  2. Online munkavállalási lehetőségek: az online világban rengeteg potenciál található nyugdíjasok számára is, akik nyitottak a virtuális térben való keresésre és jártasságra. Érdemes felkeresni a Jooble álláskereső portált, amely belföldi és külföldi munkákat egyaránt bemutat a munkakeresőknek, így nyugdíjasként akár különböző országok is meglátogathatók munkavégzés véget, akár biztosított lakhatással is!
  3. Nyugdíjasból is lehet kiváló szabadúszó – az úgynevezett “freelancerek” távmunkában dolgoznak, a világ bármely pontjáról, a világ bármely országában letelepedett cégnél. Ehhez általában szükséges egy alapfokú angol nyelvtudás, azonban a magyarországi cégek is egyre nyitottabbak mind a nyugdíjasok, mind a távmunka iránt, így országon belül is érdemes keresgélni! Az ilyen típusú munkák rugalmas időbeosztást és otthoni munkavégzést tesznek lehetővé, amely hihetetlenül kényelmes (azonban meglehet az is, hogy a “betanulási időszakban” érdemesebb olyan hazai vállalatot felkeresni, amelynek az irodáját meglátogathatjuk időnként a kényelmesebb és egyszerűbb tanulás érdekében).
  4. Nyugdíjasbarát munkahelyek: akár hihetetlenül hangzik, akár nem, igenis vannak olyan cégek, amelyek belátták és elismerik a több évtizedes tapasztalattal rendelkező munkavállalók előnyeit, hiszen az évek során felgyülemlett tudást nem veszi el az idő, sőt, még értékesebbé teszi azt! Egyes vállalatok speciális programokat, tanfolyamokat kínálnak azoknak a nyugdíjasoknak, akik szeretnének fejlődni és tovább dolgozni, akár online, akár offline. Nem kell megijedni attól sem, ha a számítógépek világa egyelőre kissé rémisztő, hiszen ezeknek a programoknak a célja, hogy mindenki a saját tempóban ismerje meg a számítógép és az internet használatának fortélyait!
  5. Ismeretségi kör bővítése, a meglévő “felhasználása”: a régi munkahelyek által kötött jó kapcsolatok révén több lehetőséghez is lehet jutni. Az ismerősök, barátok és régi kollégák gyakran tudnak új munkalehetőségekről és információkról, amelyeket például az interneten nehezebb lenne megtalálni, mert esetleg meg sem hirdették őket ismertebb álláshirdető portálokon. Azok a nyugdíjasok, akik valóban új munkát szeretnének, rendszeresen tartsák a kapcsolatot ezekkel az ismerősökkel, akár megoszthatnak velük olyan információkat, amelyek fontosak munkakereséskor (például tanfolyamok elvégzése, számítógépes képességek fejlesztése, stb.).

Tisztelt nyugdíjasok, bátran tegyenek lépéseket a munkakeresés felé, kutassanak, használják ki az interneten elérhető lehetőségeket! A Jooble álláskereső portál tisztelettel várja a nyugdíjas munkavállalókat a felhasználóbarát oldalon, amit rendkívül egyszerű használni.

(x)

Hirdetés