Télen se hagyd ki a fényvédőt!

A legtöbben abban a tévhitben élnek, hogy csakis kizárólag nyáron van szükség a fényvédő használatára, pedig ez egyáltalán nem így van. Nem számít, merre jársz a világban, garantáltan mindenhol fog érni UVA- és UVB-sugárzás, a tartós kitettség ezeknek pedig korai bőröregedéshez, hiperpigmentációhoz és kóros, rosszindulatú elváltozásokhoz is vezethet. 

Bővebben: Télen se hagyd ki a fényvédőt!

A hó és jég pedig még inkább visszaveri őket, ami azt jelenti, hogy a téli napsütés ereje, különösen a hegyekben, hasonló lehet ahhoz, amit nyáron a tengerparton tapasztalsz. Ezért is fontos, hogy ebben az időszakban is megóvd a bőrödet.

Elő a fényvédő krémmel!

Lehetőség szerint minden nap használj egy olyan magas faktorszámú, széles spektrumú fényvédő krémet, mint amilyen például a QMS Medicosmetics Hungary kozmetikumai között is fellelhető Cellular Sun Shield 50 faktoros anti-aging napvédő krém. 

Ez a készítmény kiegyensúlyozott UVA/UVB védelemmel és innovatív DNS-javító komplexszel készült, a textúráját pedig úgy tervezték, hogy könnyen felszívódjon, és védelmet nyújtson a leégés és a napsugárzás okozta korai bőröregedés jelei ellen. 

De az összetevői között fellelhető még a sheavaj és az E-vitamin is. Az előbbi puhává varázsolja, védi, és ápolja a bőrt, míg az utóbbi egy hatékony antioxidáns, amely segíti a bőr regenerációját, illetve véd a szabadgyökök ellen. A panthenol pedig a gyulladáscsökkentő, nyugtató szerepet tölti be. Abban az esetben, ha netalántán többet tartózkodnál a szabadban (például kirándulás, kertészkedés), akkor pedig célszerű rendszeresen, 2-3 óránként újrakenni a fényvédő krémet. 

Mégis mennyit kellene használni?

A legtöbb bőrgyógyász erre a kérdésre általában úgy válaszol, hogy egy uncia fényvédő bőven elég ahhoz, ha az egész testedet szeretnéd bekenni, tehát ennyi fényvédő már szuper. Ez körülbelül akkora mennyiség, ami belefér egy felespohárba. De fontos leszögezni, hogy ez egyenes arányban változik az általad viselt ruhadarabok számával, mivel ezek is valamennyire védenek az UV-sugárzástól. 

Ami az arcot illeti, a legtöbb szakértő 1,2 gramm fényvédő használatát szokta javasolni, ami körülbelül 1/4 teáskanálnyi mennyiség. Bár ez elsőre meglepően soknak tűnik, de érdemes tartani, mivel a fényvédő esetében a több a jobb szinonimája. Persze ezt befolyásolhatja, hogyan terül el az általad választott készítmény a bőrödön. Egy gazdagabb, krémesebb formulából ugyanis általában már egy ötforintosnyi adag többet jelent, mint egy folyékony változatok esetében.

Ne feledd, a legjobb védekezés a megelőzés!

Ha az év mind a 365 napján használsz egy bőrtípusodnak megfelelő, minimum 30 faktoros, széles spektrumú fényvédőt, akkor igazán sokat teszel a bőröd egészségéért, és azért, hogy minél később váljanak rajta láthatóvá az öregedés jelei.

(x)

Hirdetés