23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsTudós lett Rátgéberből

Tudós lett Rátgéberből

Hivatalosan is viselheti a doktor előtagot a neve előtt Rátgéber László, a Mizo-Pécs korábbi mesteredzője, volt szövetségi kapitány, a Rátgéber Akadémia vezetője. A szakember szerint immár semmi akadálya sincs annak, hogy tudományos alapokra helyezzék az oktatást a Megyeri úton épülő a Nemzeti Kosárlabda Akadémián.

Sikeresen védte meg doktori disszertációját a közelmúltban Rátgéber László, aki immár hivatalosan is használhatja a doktor titulust a neve előtt. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán új informatikai, adatelemzési módszerek kosárlabdasportban való alkalmazásáról értekezett és a szív- és érrendszeri paramétereit vizsgálta a kosárlabdázók fizikai terhelése során.

– Az edzőt egyetlen dolog különbözteti meg a szurkolótól, ez pedig a tudományosság. Emellett úgy gondoltam, hogy elengedhetetlen a tudományos fokozat megléte akkor, ha az ember egy akadémiát szeretne igazgatni – beszélt lapunknak Rátgéber László arról, miért kezdte el doktori tanulmányait.

Egyetemi szinten taníthat
Egyetemi szinten taníthat

A mesteredző szerint emellett nagyon fontos a példamutatás is. A Rátgéber Akadémia európai szinten is az élen szeretne járni a kosárlabdához kapcsolódó kutatás-fejlesztésben. – Sok fiatal, még egyetemista edzőkolléga dolgozik az Akadémián, nekik az edzői munka minden dimenzióját meg kell tanulniuk. Szeretnénk az akadémia szót valódi tartalommal megtölteni, amelynek alapja a magas szintű tudományos munka. Szerencsére ebben a munkában a Pécsi Tudományegyetem maximálisan partnerünk – mondta.

A ma már több mint 650 igazolt játékos képzését végző intézmény első embere hangsúlyozta: az utánpótlás-nevelésnek három pillére van: a tömegesítés, az infrastruktúra és a minőség. Az első már megvan, a második folyamatban, a harmadik pedig előkészítés alatt – mondta.

Rátgéber László azt szeretné elérni, hogy országos szinten és Pécsett is komoly lökést kapjon a minőségi edzőképzés, az utánpótlás tudományos alapokon való kitermelése. A mesteredző tervei között szerepel, hogy az épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia átadását követően Pécsett legyen a hazai kosaras edzőképzés központja.

Az edző egyébként egyetemi szinten is tanítana a jövőben, s az sem elképzelhetetlen, hogy önálló tanszék jön létre Pécsen.

[box title=”Hozzák az eredményeket” box_color=”#df8e1b”]A Rátgéber Akadémia növendékei folyamatosan a legjobb hazai fiatal kosarasok között vannak. A minap például a PEAC Kosárlabda Akadémia Pécs ezüstérmet szerzett az Országos Junior Döntőben, az egyik kiválóságot, Kiss Virágot pedig beválasztották a torna legjobbjai közé is. A fiúk sem szégyenkezhetnek, hiszen a junior válogatott közel harmadát a pécsi akadémia játékosai adják.[/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő