20 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletDőlnek a csontvázak a Vagyonhasznosítónál, újabb két ügyben nyomoz a rendőrség

Dőlnek a csontvázak a Vagyonhasznosítónál, újabb két ügyben nyomoz a rendőrség

A fideszes városvezetés idején történt kommunikációs és informatikai beszerzés miatt tett feljelentést a Pécsi Vagyonhasznosító önkormányzati választások után kinevezett vezetője.

A két feljelentésről és az azok nyomán elindult nyomozásról a pécsi önkormányzat juttatott el közleményt lapunkhoz.

A közlemény teljes szövege:

„Tovább dőlnek a csontvázak a Pécsi Vagyonhasznosító szekrényéből

A Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. előző vezetése idején történt ingatlaneladásaival kapcsolatban már folyik a büntetőeljárás, de a jelek szerint ezeknek az ügyeknek még messze nincs vége. Két újabb ügyben kezdődött nyomozás: teljesítési igazolás nélkül kifizetett milliók, méregdrágán bérelt, de szinte teljesen haszontalan szoftver miatt tett feljelentést a cég mostani vezetője.

A pécsi önkormányzat cégei és intézményei korábbi gazdálkodását vizsgáló átvilágítás keretében két újabb gyanús szerződés és teljesítésük nyomán indult nyomozás a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-nél. Az ügyben a mai napon megkezdődött a tanúk kihallgatása.

Az egyik szerződés a 2019-es évre köttetett a Legend Hungary Kft. és a PVH Zrt. között 2019. január 15-én, mégpedig általános kommunikációs feladatok ellátására, kommunikációs stratégiaalkotásra, valamint a kommunikációval kapcsolatos egyéb ügynöki feladatok és szolgáltatások ellátására.

A fenti szerződés alapján a PVH nettó 14,83 millió forintot fizetett a Legendnek. A dolog egyik szépséghibája, hogy a fenti összeget úgy fizették ki a pécsi adófizetők pénzéből, hogy a megbízott teljesítését sem a korábbi vezérigazgató, sem senki más nem igazolta le. A Legend Hungary Kft. által leadott anyagok az igazgató fiókjában landolhattak, azokról ugyanis a cég vezető kollégái nem is tudtak.

Már a Legend kiválasztását eredményező pályázat körülményei is érdekesek. A PVH kiírására összesen három cég jelentkezett, ám ebből kettő tulajdonosi és vezetői köre között komoly összefonódások mutatkoznak. Az is igen sajátos, hogy a Legend Hungary akkori tulajdonosa a ma rendelkezésre álló információk szerint a PVH egyik volt alkalmazottjának hozzátartozója. Ez az alkalmazott volt a pályázat bírálóbizottságának elnöke, a 2019 decemberében visszahívott vezérigazgató élettársa, és a neve korábban már felmerült a jogi átvilágítás során. Ugyanis éppen ezen alkalmazott szüleinek érdekeltsége jutott hozzá rendkívül kedvező körülmények között egy korábban feljelentést, majd nyomozást generáló PVH-s ingatlanhoz a Szabadság úton.

A másik ügy a Vagyonhasznosító informatikai fejlesztéseinek vizsgálatakor került az átvilágítók látókörébe. Egy Webpartners Kft. nevű cég 2018-ban és 2019-ben, egészen a jogviszony felmondásáig egy szoftver bevezetésére, bérbeadására és szoftverkövetési tevékenységre vállalkozott. A program célja a vállalatirányítás, pénzügyi, számlázási és különböző jogszabályokkal kapcsolatos tevékenységek digitalizálása lett volna. A pécsi önkormányzat cége a jogviszony felmondásáig összesen több, mint bruttó 26 millió forintot fizetett ki a programért. A rendelkezésre álló adatokból viszont arra lehet következtetni, hogy egyáltalán nem történt szerződés szerinti teljesítés.

Az informatikai fejlesztéssel kapcsolatos beszerzés azért is aggályos, mivel az említett cég a szolgáltatásra kiírt pályáztatásban nem vett részt, a pályázatot elbíráló bizottság részéről pedig nem született döntés a nyertes ajánlattevő kiválasztásról. Ezek alapján kérdéses, hogy mi alapján döntött a korábbi cégvezetés a szerződéskötésről.

A jogi átvilágítás nyomán a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. 2019-ben kinevezett vezetője a fenti két ügyben is büntetőfeljelentést tett, a rendőrség pedig mindkét ügyben elrendelte a nyomozást, ami már folyamatban van.”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő