Már nem füstöl a terület – Baranyában még nem volt ilyen bonyolult tűzeset: a patacsi erdőtűz másnapja

Hirdetés

Csütörtök délután keletkezett a Mecseken az a tűz, amely hihetetlen pusztítást végzett a patacsi városrészben. Az éjjel sikerült ugyan a továbbterjedését megakadályozni, de még mindig vannak tűzoltók a területen, bár késő délutánra, részben a folyamatosan szemerkélő esőnek hála, már nem tapasztaltak füstölést a szakemberek. 

Frissítve (18.40): Segít az eső is

Szerencse a bajban, hogy Pécs nyugati részén – ellentétben a keleti rés déli résszel – esett az eső az elmúlt órákban. A megyei katasztrófavédelem oldalán azt írják: az egységek ma a még izzó részek felszámolásán, illetve az erdészet munkatársainak és járműveinek segítségével a terület vízzel történő elárasztásán dolgoztak. Jelenleg a pécsi hivatásos és az önkéntes tűzoltók, valamint a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tartózkodnak a helyszínen, a területet körbejárva nem tapasztaltak füstölést.

Frissítve (17.10): A négylábúakra is gondolnak 

Óriási szerencse, hogy emberéletet mindeddig nem követelt a tűzeset. A Pécsi Környéki Állatmentő Alapítvány bejegyzése szerint két kutya sajnos azonban biztosan áldozatul esett a pusztító lángoknak. A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a bajba jutott vad- és háziállatokon is segítenek lehetőségeikhez mérten, az itt posztolt telefonszámokon lehet őket keresni, ha a támogatásukra lenne szükség.

Frissítve (15.55): Baranyában még nem volt ilyen bonyolult tűzeset

Jelenleg is folynak az utómunkálatok Pécs-Patacson, ahol eddig még soha nem látott tűz tombolt. A helyszínen ötven tűzoltó – hivatásosak és önkéntesek – oltja a még izzó gócokat. A tűzoltók a munkálatokat előreláthatóan az esti órákban fejezik be, ezt követően az erdészet munkatársai maradnak a helyszínen – írja a katasztrófavédelem közleménye.

Baranya megyében ezt megelőzően nem volt még ilyen bonyolult tűzeset. A beavatkozást nehezítette a tűz rendkívül gyors terjedése, az extrém terepviszonyok, a házak közelsége, a szűk utcák és az oltóvíz biztosításának kihívása. A gyorsan terjedő tűz és a megközelítési nehézségek miatt szükségessé vált a honvédség helikopterének igénybevétele. A példaértékű összefogás eredményeként az eset nagyságához képest gyorsan, este fél kilenc körül sikerült körülhatárolni a tüzet, megakadályozva annak továbbterjedését – áll a közleményben.

Lapunknak a szakemberek úgy fogalmaztak: reménykednek benne, hogy nem lesz erős szél, illetve ha igen, csak a kiadós eső után.

Frissítve (15.30): Újra lesz áram két dűlőben

A tervek szerint ezekben a percekben helyreáll az áramszolgáltatás a Lőtér és az Ászok dűlőben – derül ki Péterffy Attila Facebook-posztjából.

Frissítve (13.10): Videó a magasból

https://www.facebook.com/pecsma.hu/videos/479253193632545/

Frissítve (13.00) Friss képgaléria a tűz pusztításáról

Frissítve (12.45): Péterffy Attila: A példátlan pusztítás példátlan összefogást eredményezett

Videón jelentkezett be a helyszínről Pécs polgármestere. Megköszönte mindenkinek a segítséget, aki részt vett az oltásban, vagy bármilyen más segítséget nyújtott. Mint mondta: az önkormányzat, a cégei és intézményei is folytatják a munkájukat, az érintett károsultakat felkeresik, hogy milyen segítséget tudnak nyújtani számukra, akár szociális területen, akár a kárrendezésben. A Biokom még a mai napon megkezdi az érintett dűlőutakban keletkezett károk felmérését, és ugyanígy megkezdik a károsodott erdőterületek felmérését az erdészeti szakirányítók bevonásával, amivel a Mecsekerdő Zrt. munkáját támogatják. A közműszolgáltatókkal is kapcsolatban vannak, hogy a keletkezett károk elhárításáról minél hamarabb tájékoztatni tudják a pécsieket.

https://www.facebook.com/peterffyattilapecs/videos/685168373139026/

Frissítve (12.35): Több helyen nincs áram, de az E-On már dolgozik az ügyön

Több panasz érkezett a tűz által érintett és ezekkel szomszédos területekről arról, hogy nincs áram az ingatlanokban. Pécs önkormányzata lapunkat arról tájékoztatta, hogy haladéktalanul felvette a kapcsolatot az áramszolgáltatóval és mielőbbi megoldást kért. Az E.On-tól az a tájékoztatás érkezett, hogy a tűz megrongált három villanyoszlopot, ezek cseréje jelenleg nagy erőkkel zajlik. A szolgáltató az áramellátás mielőbbi helyreállítására törekszik, addig a pécsiek szíves türelmét kéri az önkormányzat.

Frissítve (11.40): Ahelyett, hogy a saját értékeit mentette volna, másokat figyelmeztetett

Cikkünkben korábban írtunk arról a férfiról, akinek teljesen leégett a háza és mindene odalett. Egyik telekszomszédja lapunknak elmondta, mindenképp írjuk meg, hogy a férfi, ahelyett, hogy mentette volna az értékeit, rohant körbe a környéken, és figyelmeztetett mindenkit, hogy baj van, meneküljenek. Valaki délután épp aludt, és erre ébredt fel.

Frissítve (11.20): Drónfelvételek Patacsról

Az alábbi drónfelvételeken jól látszik, mekkora területen, milyen mértékű pusztítást végzett a tűz.

Frissítve (10.55): Helyszíni szemlén a polgármester

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvívője, Horváth Nikoletta Csilla munkatársunknak azt nyilatkozta, hogy hivatásos és önkéntes tűzoltók jelenleg körülbelül ötvenen dolgoznak, sok helyen még izzik az erdő, és egyelőre nehéz megmondani, hogy mikorra fognak végezni.

Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét (és vele együtt fotóriporterünket) épp most vitték fel quaddal a tűz helyszínére. A város első emberét előtte kollégánk még elcsípte egy rövid nyilatkozat erejéig: ebből kiderült, hogy az önkormányzat folyamatos kapcsolatban áll az oltást vezető illetékesekkel, és elkezdte felmérni a károkat. Emellett igyekeznek segítséget nyújtani minden károsultnak, illetve megvizsgálni, hogy az életvitel szerűen lakott, leégett ingatlanok tulajdonosai, milyen szociális segítségnyújtásra szorulnak – tette hozzá.

A polgármester azt is elmondta, hogy a Biokom Nkft. már elkezdte felmérni, hogy a tűz által érintett területek közműhálózatában milyen károk keletkeztek. E mellett azt is leszügezte Péterffy Attila, hogy a dűlős részeken a túlzottan az út fölé benyúló növényzetet rendezni fogják.

Frissítve (10.40): Katasztrófavédelem a patacsi tűzről: Égett, robbant, pusztított

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán számolt be részletesen a tegnapi szomorú eseményekről és a mentés részleteiről.

Mint írják, nem sérült meg senki a csütörtök délután fellobbanó tűzben, mely Pécs külvárosában terjedt tovább. Hét épület károsodott, három ház teljesen leégett, három gázpalack felrobbant a nyugati városrészben, a Mecsekoldalban.

Az Akó dűlőben vélhetően szabadtéri égetés nyomán gyulladt meg a tűz, amely mintegy nyolc hektáron pusztított. A tüzet végül késő estére sikerült megfékeznie száztizenhat hivatásos és hetvenkét önkéntes tűzoltónak, valamint harmincnyolc közreműködőnek, köztük a honvédség háromfős helikopter-személyzetének.

A helyszínre negyvenhat jármű, köztük a honvédségi helikopter vonult, a beavatkozást vezetési törzs irányította. A területet a tűzoltók nehezen tudták megközelíteni, este negyed kilenc után sikerült körülhatárolni a tüzet.

Két ház lakója nem térhetett vissza otthonába, a harmadik, teljesen kiégett házban nem él senki életvitelszerűen.

A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást kezdett, szemlebizottság alakult.

Köszönet illeti a Majs, Szabadszentkirály, Kökény, Pogány, Mecseknádasd, Ófalu, Szentlőrinc, Pécs, Palkonya, Magyarszék, Villány önkéntesei, érintett szervezetek szakemberei, társszervek munkatársait, valamint a helyi lakókat, segítőket.

Íme a teljes poszt képgalériával együtt:

Az is kiderült egy friss hírből, hogy tegnap országosan összesen 276 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba, melyből 105 tűzeset volt.

Frissítve (10.30): Hamarosan feltámad a szél, futótűz is kialakulhat

A Meteo Mecsek értesülései szerint ma 8.30 körül újra begyulladt a tűz, és jelenleg is rengeteg tűzoltó oltja. Több kis részen csaptak fel a lángok, de a tegnapihoz képest enyhébben.

A baranyai időjós portál azt közölte: sajnos a tűz akár tovább is terjedhet, a lánglovagok versenyt futnak az idővel, ugyanis előrejelzések alapján délelőtt 10-11 óra között feltámad a déli szél, ami akár futótüzet is okozhat.

Frissítve (10.25): Jöhet az áhított eső?

A mai napra narancssárga riasztást adott ki zivatarra és hőségre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ha hihetünk a szakembereknek, a délutáni vagy kora esti órákban már esni fog az eső, ez pedig remélhetőleg segít a tűz megfékezésében is. Radaron is követhetjük az eseményeket.

Frissítve (10.10): Segítik a károsultakat

A Mosolymanó Jótékonysági Központ a károsultaknak segít: augusztus 22-én ruhát és konyhai eszközöket osztanak szét a rászorulók között. Több információ ebben a posztban:

Frissítve (9.50): Vallomás a Facebookon

Egy férfi nyilvánosan felelősséget vállalt a tűz okozásáért. A közösségi médiában megjelent bejegyzését már rengetegen látták:

Frissítve (9.30): Újabb képek érkeztek

Kollégáink ismét a helyszínen vannak, íme pár megrázó kép a pusztításról.

Munkatársunk beszélt a képeket látható kiégett ház tulajdonosával. Nevét és arcát nem vállalta, de elmondta: mindene odalett, az egész ház, műhely, bútorok, személyes tárgyak, ruhák… Elárulta: végignézte, ahogy a tűz martalékává válik az otthona, mire megpróbálta volna slaggal oltani, már menekülnie kellett. Lapunknak azt is elmondta, az épületen nem volt biztosítás.


Korábban írtuk:

Lapunk tegnap ebben a folyamatosan frissülő cikkben tudósított a fontosabb történésekről. A harc a tűzzel ugyan mára enyhült, de még mindig nem ért véget: jelenleg quadokkal viszik fel a vizet a magasabban fekvő erdős területekre, állandóan figyelik a helyzet alakulását az önkéntes és hivatásos szervek – mondta a helyszínen tartózkodó kollégánk. Tegnap többek között az orfűi tóból hoztak helikopterrel vizet, ezzel is oltottak:

Egy önkéntes tűzoltó megrázó beszámolója szerint több bajtársát is el kellett látni tegnap, de szerencsére nem lett komolyabb bajuk. Ijesztő részleteket árult el a fiatal férfi:

„A tűz terjedt északi irányba, félő volt, hogy elér egy fenyvest, és ha ez megtörténik, onnantól a tűz végképp uralhatatlanná vált volna.”

Arról is írt, hogy a pécsi lakosság hogyan látta el a hősöket étellel, itallal. Végül így zárja sorait: „A szívemben hatalmas öröm van, hiszen egy olyan összefogásnak lehettem része ami példaértékű! Öröm van benne, hiszen minden barátom hazatérhetett és hála, mert segíthettem!”

Valóban hatalmas volt az összefogás, minden készenléti szerv – rendőrök, mentők, és persze tűzoltók – együtt dolgoztak a nagy célért, de például a terepet jól ismerő erdészek is sokat segítettek. A Mecsekerdő Zrt. friss bejegyzése szerint a tűzön sikerült úrrá lenni, de sajnos öt hektár fiatal erdő is a lángok martalékává vált. A társaság egy megdöbbentő rendőrségi drónfelvételt is közölt:

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tegnapi utolsó frissítése szerint 7 házat érintett a tűzvész.

Hirdetés