Hirdetés

A szakhatóságok szerint Pécsett, ahogy más nagyvárosokban is, az elmúlt napokban egészségtelenné vált a levegő. Páva Zsolt, Pécs polgármestere  közleményt adott ki pénteken, amelyben felhívja a pécsiek figyelmét több olyan dologra, amellyel enyhíthető a fennálló helyzet.

„Tisztelt pécsiek!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a jelenlegi légköri állapot a gépjárművek, lakossági vegyestüzelésű berendezések és egyéb kibocsátók által levegőbe juttatott légszennyező anyagok feldúsulásának kedvez, ami Pécsett is a szállópor-koncentráció egészségügyi határérték feletti szintre emelkedéséhez vezetett.

A szállópor egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. Veszélyeztetettek a légúti betegségben, illetve keringési betegségben szenvedők, idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást, az aktív testmozgást, illetve a szellőztetést.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő, kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként diesel-üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel vagy gyalogosan. Kerüljék a szénnel, illetve a fával történő tüzelést, alkalmazzanak gázt vagy villamos energiát a fűtésre! A kerti hulladék nyílttéri égetésére jelenleg a város teljes területén tilalom van életben. Ezért a levegőszennyezettség javulása, valamint az esetlegesen kiszabandó bírságok elkerülése érdekében kérünk minden pécsi polgárt, hogy tartózkodjon a zöld hulladékának elégetésétől.

A levegőminőség aktuális adatai a http://levegominoseg.hu/automata-merohalozat weblapon elérhetőek.

Felhívom a pécsi polgárok figyelmét, hogy a következő napokban az OMSZ a levegőminőség alakulását a következők szerint prognosztizálja: szombaton keleten kevés, a Dunántúlon több napsütés várható, jellemzően közepesen vagy erősen felhős lesz az égbolt. Napközben csapadék kialakulásának kicsi a valószínűsége. Az északnyugati
szél a nap első felében még gyenge marad, de a délutáni óráktól kezdve megélénkülhet egy átvonuló hidegfront hatására. Az éjszaka folyamán kisebb mennyiségű csapadék is hullhat.

A szél vasárnap is élénk marad, sőt a Dunántúl nyugati felén és az északkeleti országrészben meg is erősödhet, majd előreláthatóan a hétfői nap folyamán mindenütt mérséklődik. Mindezek hatására szombaton délután várhatóan javulásnak indul a levegő minősége, de még a PM10 koncentrációja elérheti az egészségügyi határértéket.

Kedd-szerda éjszakára egy markánsabb hidegfront érkezése körvonalazódik, melynek hatására akár viharossá is fokozódhat a szél. A front átvonultával a levegő minősége jelentős javulásnak indul.

A lakosságtól származó fűtési eredetű szállópor csökkentése érdekében az alábbi linken elérhető tanácsok betartását javasoljuk:  http://www.pecs.hu/tartalmak/Tanacsok_a_levegominoseg_javitasa_erdekeben

A levegőminőség javításában az Önök aktív közreműködése nélkül nem lehet számottevő javulást elérni. Ezért kérem, hogy a fenti tájékoztatásokban szereplő javaslatok alkalmazásával mindannyiunk érdekében segítsék a munkánkat.”

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét