Hirdetés

A belvárosban ültették el azt a japán cseresznyefát, ami a város és az ipari parkba pár éve beköltözött japán cég együttműködését jelképezi.  

Szerda délután Péterffy Attila polgármester, Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármester, valamint a japán Seiren cégcsoport magyarországi vezetői közösen ültettek el egy cseresznyefát a volt Ifjúsági Ház melletti zöldterületen. Arról, hogy a faültetés mit szimbolizál, Ruzsa Csaba beszélt lapunknak. Mint mondta, az eseményre azért kerülhetett sor, mert 2021-ben, amikor eldőlt, hogy a Seiren Pécsen építi meg a közel 20 milliárd forintos első európai üzemcsarnokát, a városvezetés és a szintetikus bőrből előállított autóülés-huzatokat gyártó cég vezetői olyan megállapodást is kötöttek, amely Pécs és a Seiren, illetve Pécs és Japán kapcsolatának szorosabbra fűzéséről szólnak. Ennek első gesztusjellegű lépése volt az ikonikus japán cseresznyefa elültetése.

Ruzsa Csaba a faültetésen

– Abban egyeztünk meg a Seiren vezetőivel, hogy a gyár megépülése, engedélyeztetése és a termelés megindulása után, amikor lehetőségünk adódik rá, eleget teszünk ennek a megállapodásnak és elültetjük a város és a cég kapcsolatát szimbolizáló fát, ami mindemellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ez a Pécsen több mint száz főt foglalkoztató, több mint száz éves vállalat hosszú időre, hosszú távra tervez a városban – mondta Ruzsa Csaba.

Hozzátette, hogy a Seiren vezetőivel egyetértésben úgy döntöttek, hogy a fát nem az ipari parkba, a gyár mellé ültetik, hanem a belvárosba, ahol sokkal többen láthatják majd virágzás közben. Egyébként – jegyezte meg az alpolgármester – egy előre nevelt, 5-6 éves fáról van szó, ami azt jelenti, hogy jövőre már valószínűleg virágokat is hozhat.

Péterffy Attila és Kato Hisakazu

Kato Hisakazu, a Seiren Hungary ügyvezetője hangsúlyozta, hogy nagyon szeretnek együttműködni a városvezetéssel, a faültetés pedig egyrészt ennek a közös munkának, a város és a cég szoros viszonyának a jelképe, másrészt pedig annak, hogy a Seiren is – miként a cseresznyefa – szeretne mélyre nyúló gyökereket ereszteni Pécsen.

Korábbi cikkeink a témában:

Hirdetés