Hirdetés

Október 1-jén, szombaton érkezik a 4. Nyitott Udvarok Napja, a Mediátor Egyesület hagyományos eseménye. Sok izgalmas program várja a pécsieket, érdemes szemezgetni a bőséges kínálatból!

Az egész napos rendezvényen idén az újrahasznosítás témaköréhez kapcsolódó előadások, workshopok, kézműveskedés és kreatív gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket, de lesz morzsapiac, kóstolók, adományturi és természetesen sok-sok zene is.

Újdonság, hogy a programokhoz idén a pécsi városháza is csatlakozik, és megnyitja 115 éves tornyának kapuit a nagyközönség előtt (a kiállításról egyébként itt írtunk korábban).

Az udvarok október 1-én 10.00–18.00 között lesznek nyitva!

DI-WHAT? udvar (az etikus divat udvara)

A Művészetek és Irodalom házának belső udvarában az egész nap a divat körül forog majd. Stylistokkal, művészekkel és divattervezőkkel ismerkedhetünk: lehet turizni vagy vihetünk megunt ruhákat, amiket átalakíthatunk a segítségükkel. Szabhatunk, varrhatunk, szitázhatunk, batikolhatunk és közben érdekes előadásokat hallgathatunk a divat fenntarthatóságáról.

New Wave Plastic udvar

A Pécsi Művészeti Gimnázium tanulói Csontváry művészetének jegyében fedezik fel az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket: öltözetkiegészítők, ételművészeti alkotások készülnek, a diákok által fejlesztett társasjátékot is megismerhetjük, készíthetünk újrahasznosított ékszereket, de tanulhatunk a vegyszermentes és fenntartható tisztításról, emellett rendhagyó tárlatvezetés és koncertek is várnak a Csontváry múzeumban.

PapírRepülőhal udvar

A Föld vizeinek élővilágáról, védelméről, a felelős állattartásról és a papír újrahasznosításának lehetőségeiről tudhatunk meg többet a József utca 7. szám alatti udvarban. A Papír Panír csapata egy izgalmas gyerekfoglalkozással is készül, Pálfi György László iparművész pedig a könyvkötészeti ismeretek alapjaiba vezet be mindenkit.

A cuki papírhajóversenyt, vagyis a Vince-patak Regattát is többek közt a Papír Panír jóvoltából rendezik meg évről évre

Napközben hulladékpapírból a kasírozás technikájával aranyos tengeri állatokat lehet készíteni, és Pausz „Papír” Peti dj keveri majd a papírlemezeket.

Édenkertész udvar

A belvárosi épületek között megbúvó Zöld Folt Közösségi Kertben (Király u. 7.) izgalmas előadásokat hallhatunk a fenntarthatóságról, a biológiai sokszínűséget és az ökológiai rendszereket leginkább veszélyeztető emberi tevékenységből származó hatásokról, sőt, tapéta- és naptárhulladékból ajándéktasakokat is készítünk.

Lokális oázis udvar

A Baranya Megyei Levéltár udvarán (Király u. 11.) a nap folyamán gyermekfoglalkozás, kézműveskedés, termelői piac, étel- és borkóstolók – zöldturmix, kecskesajt, kovászos kenyér – várják az érdeklődőket. Kipróbáltjuk emellett a kosárfonást, lesz családfakutatási bemutató, a Pécsi Flamenco Egyesület közös mulatozásra és workshopra invitál, a napot két jó koncert zárja.

Szemétsziget Kalózköztársaság

A Szabadkikötő udvarán fahulladékból készítenek bábokat a gyerekek. Délután közös bábelőadás születik Ivan Kristijan Majić segítségével. Napközben a zero waste konyha jegyében a Kikötő konyha csapata az udvarba költözik. Szerenád szól a növényeknek, és megtanulhatjuk a mikrozöldek készítését Nos bácsitól. Este ugyanitt fényfestéssel és Colorstar-koncerttel zárul a 4. Nyitott Udvarok Napja.

GyeREk udvar

Éneklésre, kreatív alkotásra hívják a totyogókat, ovisokat családjaikkal a Ferencesek utcája 22. szám alá. A résztvevők a mosható pelenkák használatát is megismerhetik, majd zenés, kézműves foglalkozás várja a kisiskolásokat.

Közösségi Kelesztő udvar

Az udvar gazdája a Pécsi Közösségi Alapítvány, melynek célja, hogy az ott (Esze Tamás u. 3.) található adománykemence „bemelegedhessen”, egy közösségi műhely jöjjön létre, mely lehetővé tenné a pécsiek számára, hogy megismerkedhessenek a kemencében sült ételekkel és a különböző kelt tészták és kenyerek elkészítésének technikáival. A közös dagasztás, sütés közben kötetlen beszélgetés vár mindenkit, és összebarátkozhatunk az itt élő ukrán menekült családokkal és az egyetemre érkezett indonéz hallgatókkal.

Emberség Grund

Egy igazán színes udvar nyílik meg a Citrom u. 12.-ben, ahol társasjátékozás közben közelebbről ismerhetünk meg különböző kultúrákat, próbára tehetjük emberi jogi tudásunkat és érdekes emberekkel beszélgethetünk az élő könyvtárban.

Mandala udvar

A Perczel Miklós 26. szám alatt található házon belül nem csak a Mandala étterem található, hanem egy jógaház is, amelyben masszázsok, jógaórák, vezetett meditáció, pszichológiai kezelések is zajlanak, ezekből kaphatnak ízelítőt a látogatók a Nyitott Udvarok Napján.

A programokon való részvétel ingyenes.

A teljes eseménysor ITT és ITT található.

Hirdetés