22 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapTOPElhunyt II. Erzsébet brit királynő

Elhunyt II. Erzsébet brit királynő

A hosszú ideje betegeskedő II. Erzsébet állapota ma kora délután fordult rosszabbra, a Buckingham-palota magyar idő szerint 19.30-kor jelentette be halálhírét. A 96 éves királynő 70 éven át uralkodott.

Egész Nagy-Britannia gyászol, hét évtizednyi uralkodást követően meghalt II. Erzsébet királynő. Az idén áprilisban 96. születésnapját ünneplő uralkodónőről ma kora délután jöttek az első rossz hírek, a Buckingham-palota ki is adott egy közleményt, amelyben a királynő aggasztó egészségügyi állapotáról írtak, illetve arról, hogy folyamatos orvosi felügyelet van mellette.

A brit közszolgálati adó, a BBC már ekkor láthatóan készült a legrosszabbra. Műsorvezetői fekete ruhában számoltak be II. Erzsébet állapotáról, a délutáni órákban pedig kiderült, hogy az egész királyi család a uralkodóhoz tart a skóciai Balmoral kastélyába.

Halálának hírét végül magyar idő szerin 19.30-kor jelentette be a Buckingham-palota, amiről azonnal beszámolt a BBC és a The Guardian is.

Erzsébet Nagy-Britannia leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója volt, még 1952 februárjában, 25 éves korában koronázták meg. Az idén 97. életévébe lépő Erzsébet egészségi állapota jó ideje romlott már, idén év elején a koronavírust is elkapta. Abból ugyan felépült, de az utóbbi hónapokban sorra mondta le nyilvános szerepléseit, a születésnapján is csak kastélya erkélyéről integetett az őt ünneplőknek.

Erzsébet királynőt a trónon elsőszülött fia, Károly walesi herceg fogja követni.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő