20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekÖnkormányzati rezsitámogatási rendszer létrehozását javasolja a Fidesz pécsi képviselőcsoportja

Önkormányzati rezsitámogatási rendszer létrehozását javasolja a Fidesz pécsi képviselőcsoportja

Konkrét elképzeléseik is vannak, hogyan kellene segíteni a rászorulókon és a pécsi kisvállalkozásokon. Frakcióvezetőjük ugyanakkor elismerte, hogy maguk az önkormányzatok is segítségre szorulnak a jelenlegi energiaválságban.

Dr. Csizmadia Péter a pécsi Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délután az energiaválság pécsi vonatkozásairól.

Mint mondta, az állam az átlagfogyasztásig fenntartja a rezsicsökkentést, ami szerinte minden magyar családnak havi 150 ezer forintos segítséget jelent. Az e fölötti fogyasztás piaci árának kifizetése viszont komoly kihívás elé állítja a háztartásokat. Hozzátette: a helyi kisvállalkozások is meg fogják szenvedni az elkövetkező időszakot. Kijelentette: az önkormányzatnak segítenie kell a családokon és a vállalkozásokon is, “a városvezetés azonban egyelőre nem tett érdemi lépést a rendkívüli helyzet kezelésére.”

A párt pécsi javaslatcsomagja a következő:

  • A szociális rezsitámogatás mértéke a gázfogyasztás költségeire legfeljebb havi 15 ezer forint, míg az áramfogyasztás költségeire legfeljebb havi 5000 forint, míg a tűzifabeszerzés költségeire a beszerzési költség mértékéig, de legfeljebb egyszeri 75 ezer forint legyen.
  • A szociális rezsitámogatást a Pécsett bejelentett lakóhellyel és más településen tartózkodási hellyel nem rendelkező és életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyén élő egyedül élők, gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelők, a legalább négy gyermeket nevelő nagycsaládosok igényelhessék, akik, illetve amely család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 115 ezer forintot.
  • A támogatás 2022. október 1-től 2023. április 30-ig legyen biztosítva.
  • A tűzifa beszerzési költségei esetében visszamenőlegesen, 2022. július 1-jét követően beszerzett tűzifavásárlásra is vonatkozzon.
  • Az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel vagy közvetlen vagy közvetett
  • önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal érvényes bérleti szerződéssel rendelkező egyéni vállalkozók, mikro- és kisvállalkozások számára a bérbeadó biztosítson 50%-os bérleti díj fizetési kedvezményt, amennyiben a bérlő vállalja, hogy a kedvezménnyel érintett időszakban folyamatosan nyitva tart, üzemel, a foglalkoztatotti létszámot nem csökkenti.
  • A kisvállalkozások esetén is 2022. október 1-től 2023. április 30-ig tartson a kedvezménnyel érintett időszak.

Mint mondta, politikai konszenzust szeretnének az ügyben, ezért egyeztetésre hívja a pécsi politikai pártok frakcióvezetőit, valamint a frakcióval nem rendelkező képviselőket.

Csizmadia szerint a lakossági szociális csomag körülbelül 100 millió forintba kerülne, a vállalkozóit viszont nehéz megbecsülni, hiszen azoknak járna csak a támogatás, akik vállalják, hogy nem csökkentik a foglalkoztatotti létszámot. Hozzátette, a covid alatt 300 millióba került a bérleti díjak elengedése a PVH-nak, szerinte ennél jóval kevesebb pénzről lenne most szó. Szerinte ezek az összegek kigazdálkodhatók.

Felvetettük a politikusnak, hogy Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser Palkovics András a minap Facebook-posztban kongatta meg a vészharangot, mondván, csőd fenyegeti az önkormányzatokat, az energiaválság problémáit pedig csak lokális megoldásokkal nem lehet kezelni, amivel nyilván az állami segítség szükségességére utalt. 

Csizmadia Péter elmondta, egyetért Cser Palkoviccsal, de szerinte a pécsi önkormányzat “átcsoportosításokkal” önerőből is képes előteremteni az általuk javasolt támogatási rendszerhez szükséges összeget.

A kormánypárti képviselőtől megkérdeztük, érkezik-e majd a kormánytól az energiaválság miatt külön támogatás, segítség a pécsi önkormányzathoz. Csizmadia Péter azt válaszolta, hogy az ő pozícójából erre nem tud sem igent, sem nemet mondani, de úgy tudja, hogy folynak a tárgyalások. Hozzátette, az elvont iparűzési adó miatt már megkapta Pécs a kompenzáció egy részét, a másik része pedig rövidesen megérkezik. Ezen kívül “az elmúlt egy-két évben” milliárdok érkeztek működési támogatásra is – mondta a politikus -, ezekből a forrásokból szerinte fedezni lehet “az ilyen extra kiadásokat”.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő