7 C
Pécs
szerda, április 17, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletElindul a PAPI, hogy vigyázzon a pécsi idősekre!

Elindul a PAPI, hogy vigyázzon a pécsi idősekre!

Egyedülálló rendszert talált ki az önkormányzat, hogy védje az idősöket, a koronavírus által leginkább veszélyeztetett korosztályt: a Program A Pécsi Idősekért (PAPI) segít nekik úgy megoldani az élelmezést, gyógyszerek beszerzését, hogy ki sem kell mozdulniuk otthonukból. Mutatjuk a részleteket!

Mit tehet a pécsi nyugdíjas, ha szüksége van élelmiszerekre, gyógyszerekre, de nem mer kimozdulni otthonról? Segítségül hívja a PAPI-t!

A segítő rendszer lényege, hogy az idősek felhívják az erre a célra kialakított forródrótot, ahol megadja elérhetőségeit, adatait, majd „leadja a rendelést”. A vonal végén lévő szociális segítő kiadja a feladatokat egy futárnak, aki beszerzi az igényelt termékeket, majd elszállítja a megadott címre.

A szolgáltatás teljesen díjmentes!

Alább a pontos részletek, és PAPI elérhetősége!

Íme az önkormányzat közleménye:

Pécs önkormányzata az elmúlt napokban számos olyan intézkedést tett, amelynek célja az új koronavírus terjedésének lassítása. Tudva, hogy a betegség leginkább az időseket veszélyezteti, az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett a városvezetés egy olyan rendszer felállítása érdekében, amelynek célja a 65 évnél idősebb, egyedül élő, Pécsett hozzátartozóval nem rendelkező polgárok életének és egészségének védelme. A rendszer lényege megteremteni a lehetőséget a pécsi idősek számára az egyetlen valóban hatékony védekezési módszer alkalmazására, hogy valódi megoldást lehessen nyújtani nekik arra, hogy az otthonukban tudjanak maradni.

„Számos intézkedést tettünk meg mostanáig. Egyebek mellett diszpécserközpontot és négy városrészi ellátóközpontot alakítottunk ki a város szociális intézményein belül, külön védőfelszerelést biztosítottunk a rendszerben dolgozó kollégáknak, valamint több önkormányzati és városi intézményi dolgozót csoportosítottunk át az új, kiemelt feladatra.
Az elmúlt napok előkészítő munkája után március 20-a, péntektől Pécsett elindul a PAPI – a Program A Pécsi Idősekért.

A rendszer a következőképpen működik:

• az idős, egyedül élő pécsi polgár felhívja az alábbi telefonszámok egyikét
• megadja nevét, telefonszámát, címét, ha gyógyszert kér, TAJ számát is
• a területi szociális központ dolgozója visszahívja, felveszi vele a kapcsolatot
• tisztázza a részletes igényeket, kiadja a feladatot egy futárnak, segítőnek
• a segítő megveszi az árut, kiváltja a gyógyszert, elhozza a postáról a küldeményeket
• biztonságosan kiszállítja a szolgáltatást kérő otthonába
• ahol ő készpénzzel vagy bankkártyával kifizeti a termékeket.

Fontos tudnivalók a PAPI-ról:

– a szolgáltatás teljesen térítésmentes, a pécsi idősek csak a megvásárolt termékekért fizetnek,

– a bevásárlási szolgáltatást egy személynek heti két alkalommal tudjuk biztosítani,

– a PAPI elsősorban az egyedül élő pécsi időseket szolgálja, ezért azt kérjük, hogy a 65 évnél idősebb, egyedül élő, Pécsett hozzátartozóval nem rendelkező polgárok vegyék igénybe.

A szolgáltatást az alábbi telefonszámokon kérhetik a pécsi idősek:
+36-30-573-1764, +36-30-573-9488, +36-30-573-4084

Pécs önkormányzata készen áll arra, hogy szükség esetén bővítse a szolgáltatást, további önkormányzati alkalmazottak átcsoportosításával, önkéntesek bevonásával, ebben az esetben a programot koordináló Integrált Nappali Szociális Intézményen keresztük tesszük meg a szükséges lépéseket.

Továbbra is azt kérjük a 65 év feletti pécsiektől: vegyék komolyan az új koronavírus jelentette veszélyt, vigyázzanak magukra, maradjanak otthon, és ha ehhez szükséges, akkor használják a PAPI-t.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő